Ретроспекция

Ретроспекция
09-11-2022г.
0
Кристиян Шкварек

Ден 259 от началото на войната, която уж щеше да свърши за три дена. Русия обяви, че се изтегля от Херсон. 

През февруари целокупните проруски анализатори и експерти у нас твърдяха, че Киев ще падне за седмица-две. Не падна. Целият северен фронт на руснаците се изтегли. 

После твърдяха, че изтеглянето е стратегическо и планирано, ама ние сме прекалено заблудени, за да го проумеем. Преместват си войските на изток и "ей сега ще им направят котел на украинците в Донбас". "Ей сега ги почват". 

Не им направиха котел. После твърдяха, че до края на лятото ще вземат Харков и град Запоро́жие. "Е сега ги почват". 

Не ги взеха. После твърдяха, че никаква украинска контраофанзива не е възможна, това пак било пропаганда. Смееха се. Яко подигравки на "наивните проукраински надежди". 

Украинската контраофанзива изтика руснаците от цяла област Харков в изключително бърза и успешна контраофанзива. 
После обясняваха, че то това е чист късмет, руснаците очаквали удар в Херсон и там са се подготвили. Започва жестока мобилизация, "е сега ги почват". Затова там няма как да се повтори същото. 

Повтори се. Украинците пробиха и в Херсон.  Днес Русия се изтегля от единствения областен център, който взе в Украйна и с това пада целият им фронт на западния бряг на Днепър. 

Какви ще са следващите отчаяни опити на едни хора, скъсали всяка връзка с реалността и отчаяно изпадащи във все по-дълбок когнитивен дисонанс да се направят, че Русия не се проваля и излага в единственото нещо, с което все още се гордееше - воденето на война?
 
Вече въобще не става въпрос за това на кого симпатизирате. Бъдете си за Русия, не ви разубеждавам. 

Вече е въпрос на елементарни аналитични способности и трезва оценка на случващото се. На способност човек да направи ретроспекция на досегашните си представи, източници на информация и прогнози. Вместо все по-дълбоко затъване в самозаблуда, гняв и пожелателно мислене.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.