Интелигентна работа

Интелигентна работа
09-11-2022г.
0
Гост-автор

Андрей Ненов:

Денят на най-важните избори за Америка, а и за света.  За първи път гласувам във Флорида. В 8 часа сутринта, ме събуди неочаквано съобщение (SMS) , от единия кандидат , обещаващ ми светло бъдеще. Агитация и в изборния ден - нищо необичайно. 

Дори през изборната секция, когато отидох, са набучени 20-на табели на всякакви борци за светло бъдеще.  Но всичките са събрани на едно място, на площ около 10м2., а не както бихме видели в Перник или Плевен - нацвъкани плакати по кофи за боклук и прясно боядисани стени, който след това с години не могат да се махнат. 

Уж всичко, навсякъде е еднакво, но всеки щат си има своите особености. 

Изборната секция е в местния спортен комплекс - с басейн, волейболно игрище, футболно игрище, и фитнес център.  Пред входа - надпис: "Влизането с маски е препоръчително".  Уж ковидът свърши, уж е Флорида, но 30% от гласуващите са с маски.  Средноголяма опашка - 5-8 души. Чакаме търпеливо.  Влизам в стаята, където има 5 отделни работни места. Първото място , което ми прави впечатление е една красива дама, седнала зад маса отрупана с канички с кафе, донъти, сладки, бонбони и цитрусови плодове. Зер - на някой може да му стане лошо, трябва да се подкрепи.  Кебапчета обаче няма, и аз не посяга.  

Следващата спирка е - 2 ма души проверяват личните карти, сканират ги и когато екранчето ти изпише името и адреса, проверяваш го и се подписваш с електронна писалка.  Дават ти малка бележка и с нея отиваш при другите двама, които ти подават огромна празна ХАРТИЕНА бюлетина.  Машини за гласуване - НЯМА. 

Взимаш бюлетината и си избираш някоя празна будка (малко, оградено парче от маса, с размер метър на метър), където да гласуваш на спокойствие. В голямата стая има 10-на такива.  Надзирават се отдалеч от един-двама души. Можеш да останеш в будката колкото време искаш. Да мислиш, да проверяваш…
Въпросите на бюлетината са около 30. От тях 4-5 за основните неща - гласуваш за губернатор, за сенатори, където има 1-3 ма кандидати средно. Следват кандидатите за местното управление - главен финансист на общината, прокурори, представители за управление на образованието,  около 10 на съдии !!! (за всеки от тях гласуваш поотделно),  и накрая - остават 3-4 въпроса, за който в България биха направили цял референдум. 

Въпросите са от типа - "Искате ли да се запази 1% допълнителен данък за инфраструктура на общината? " или "Да се продължи ли законът , който изтича през 2037 година?" ...   Избираш с точка, върху тази бюлетина своите неща и си готов. Средно 4-5 минути ти трябват, но с един куршум - 10 заека.  

След това отиваш и подаваш бюлетината на следващия служител. Несгъната!  Той я поглежда, и въпреки, че има възможност да види половината ми избори - това не му прави впечатление. Нито ще ги запомни, нито мен ме познава. За него е важно да ми посочи как да я сложа в машината за броене.   

Подчертавам - ЗА БРОЕНЕ. Подчертавам за броене, защото тя няма нищо общо с "гласуващите машини" популярни напоследък около 42 паралел. 

Тези машинки са по същество едни усъвършенствани копир/скенер, каквто има във всеки офис. Скенерът глътва бюлетината ми, вотът ми е преброен веднага, без възможности за последващи грешки, поправки от служители и пр.   

ИНТЕЛИГЕТНА РАБОТА.
Дават ми една лепенка - "Аз гласувах" , отварят ми вратата и се озовавам на ръба на басейна.  Остава ми само да скоча във водата и ежедневието на демократична Флорида.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.