“Репортери без граници”: Вестник в държавна сграда срещу нисък наем е непряка субсидия

“Репортери без граници”: Вестник в държавна сграда срещу нисък наем е непряка субсидия
08-12-2021г.
73
Гост-автор

“Настаняването на определени медии в държавни сгради срещу преференциален наем представлява непряка субсидия и може да навреди на редакционната независимост“, коментира представителят на „Репортери без граници“ за ЕС и Балканите Павол Салай пред EURACTIV България.

Той изрази надежда, че новото българско правителство ще обсъди предложенията за реформа на медийната среда, които “Репортерите“ отправиха към бившия премиер Бойко Борисов преди близо година.

“Вече казахме, че една от основните стъпки там наистина е осигуряването на прозрачни и предвидими отношения между държавата и медиите, които не пречат на редакционната политика на изданията“, коментира Салай.

По повод конкретния случай с „Труд“ той обясни, че медиите не са освободени от спазване на закона и техните договорни ангажименти, например свързани с наем.

“За момента казусът с „Труд“ изглежда като договорен спор между медиите, които не са платили наема, и Министерството на културата, което е собственик на помещението. Въпреки това, тъй като държавата упражнява своите права на собственост, е важно всички нейни действия да са прозрачни и пропорционални, така че свободата на печата, включително поверителността на източниците, да не бъде застрашена“, казва Салай.

Преди ден депутати от ГЕРБ направиха специална акция в защита на вестник “Труд“, докато Министерството на културата се опитва да изгони редакцията от помещенията си, защото никой не плаща наем за тях. През последните години “Труд“ водеше проправителствена редакционна политика в полза на управлението на Бойко Борисов и ДПС, а сега ГЕРБ е в опозиция и „Труд“ вече се определя като опозиционен вестник.

Групата на ГЕРБ-СДС предложи случаят с нахлуването на полиция в редакцията на вестник „Труд“ да бъде разгледан на извънредно заседание на Народното събрание.

Министерството на културата твърди, че „Труд“ дължи 133 000 лева за наем, но според главния редактор на вестника Петьо Блъсков, който обяви гражданско неподчинение, това е не е истина.

Една от причините за „нахлуването“ на полицията в редакцията са задължения от страна на фирмата, която е наемател на офисите. Според Министерството на културата става въпрос за 10 забавени наема и над 100 000 лева за консумативи, които не са били платени. Според министерството сградата трябва да бъде дадена на Института за недвижимо културно наследство.

В опит да бъде спасен „Труд“ в предишния парламент бившите управляващи от ГЕРБ внесоха поправки в Закона за държавната собственост, които предвиждаха печатни издания да наемат държавни офиси без търг и конкурс.

Главният редактор на „Труд“ Петьо Блъсков отрече обвиненията и каза, че служителите му няма да се подчинят. Стигна се и до напрежение. Той категорично отказа да напусне кабинета си, а полицията не успя да затвори и нюзрума.

„Септември месец имах разговор с президента. И той ми каза: Да, господин Блъсков. Ние ще се погрижим… Колкото се погрижиха за сухото дърво отсреща, толкова и за това. Нищо! Мълчание. Само тихо някъде отзад в тъмното в администрацията си раздават една на друга поръчки срещу вестник „Труд“, оплака се Блъсков на импровизиран брифинг пред входа на редакцията на вестника.

Евродепутатите от ГЕРБ-СДС също излязоха с декларация, в която осъждат влизането на полиция в редакцията на в. „Труд“. Те заявиха, че „смятат за недопустимо блокирането на сградата, където се помещава редакцията на вестника“.

Евродепутатите твърдят, че “Труд” е погасил всички дължими наеми, за което има всички необходими фактури и документи. Те се заканиха да информират всички свои колеги в Европейския парламент и останалите европейски институции за „безпрецедентното погазване на свободата на словото в България и нахлуването на полиция в редакцията на независима частна медия“.

   Източник: euractive.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.