Радослав Бимбалов: Санираха ни противния комунизъм със стиропорна демокрация - фалшива и куха,

Радослав Бимбалов: Санираха ни противния комунизъм със стиропорна демокрация - фалшива и куха,
08-05-2021г.
18
Гост-автор
Днес няма да ви говоря за вчера. Май чухме достатъчно за плеймейтки, фурми и белот. Ще ви разкажа за нещо далечно.
Баку, столицата на Азербайджан. Таксиметровият шофьор ме вози по широк лъскав булевард - нещо като фантастичен асфалтиран Нил. Над мен са надвиснали каменните лица на внушителни сгради. Странно, намирам се в столицата на бивша съветска република, а огромните фасади са в някакъв нео-колониален стил - с внушителни орнаменти, вградени колони и подчертани арки. Таксиджията забелязва удивлението ми и набързо обяснява, че властта буквално е опаковала старите грозновати сталинистки сгради със стиропор в този неочакван стил. Тази изкуствена фасада била силно запалима и преди време една от сградите се подпалила и вътре буквално си изгорели хиляда души. Спрях да го слушам и погледнах отново този фалшив декор, в който бях попаднал. После научих още грозни неща за тази иначе интересна ветровита далечна страна с вкусни сарми и чаровни хора. Това е държава, в която властта открито е в ръцете на едно семейство от десетилетия. Пост-комунистическа монархия, в която всяка частна фирма може да съществува само ако феодалът е съдружник в нея.
Разказвам това за онези любими доволни хора, които все още харесват нашия декор, наречен “модерна България”. Санираха ни противния комунизъм със стиропорна демокрация - фалшива и куха, прикриваща десетилетия феодално присвояване на частна инициатива, запушване устата на словото, потъпкване на закони и узаконяване на простащината.
Знаете ли, любими доволни хора, онзи таксиджия в Баку беше напълно наясно с фалшивия декор и неадекватната престъпна власт в страната си. И въпреки това изпитваше някаква извратена гордост от всичко това. Вие явно сте като него. А моето съжаление към вас е по-малко от бакшиша, който оставих в Баку.
 
   Автор: Радослав Бимбалов, фейсбук
Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.