Радион Попов: Решението на Консултативния съвет за С. Македония показа, че не се прекланяме услужливо пред този или онзи

Радион Попов: Решението на Консултативния съвет за С. Македония показа, че не се прекланяме услужливо пред този или онзи
11-01-2022г.
60
Гост-автор
Решението на КСНС за РСМ не влиза в противоречие с някои изказвания на Кирил Петков, премиерът надгражда тази позиция. Междусъюзническите отношения предполагат да не се дават ултиматуми и определят срокове. За отношенията ни със С. Македония изглежда западните политици се заразени от болестта на Коминтерна от преди години. Решението на Консултативният съвет показа, че не се поддаваме на външен натиск. С македонците вече не сме братя, а сме първи братовчеди.
 

Най-важното е в Северна Македония да не потъпкват националното достойнство на онези наши хора, които в РСМ се самоопределят като българи. Това казва пред Фрог нюз бившият заместник министър на външните работи Радион Попов, коментирайки решението на вчерашния КСНС.


- Г-н Попов, как ще коментирате вчерашното решение на КСНС позицията на България по Северна Македония да остане непроменена?

 

- Поздравления за единната позиция. Тази позиция показа, че не се поддаваме на външен натиск.

 

- А това решение на КСНС не влиза ли в противоречие с някои изказвания на премиера Кирил Петков по проблема с РСМ?

 

- Не, в никакъв случай. Той каза, че ще надгражда. Той каза, че няма да прави някакви компромиси, а ще надгражда постигатото дотук. Въпреки някои от неговите тези и аргументи вчерашният КСНС сложи нещата на много здрава основа.


- А как ще коментирате появилата се информация в някои западни издания, че Франция дава зор проблемът между България и РСМ да се реши във възможно най-кратки срокове?

 

- Не знам дали междусъюзническите и партньорските отношения предполагат да се дават ултиматуми и определят срокове. Македонският въпрос не е бил решен задоволително за всички трани от много време и едва ли ще се реши за някакви си шест месеца. Някои хора в Северна Македония се заблуждават, че приемането на РСМ в НАТО им осигурява автоматично положителна българска позиция за тях и достъп до Европейския съюз.


- На вчерашния КСНС нямаше представител на смесената българско-македонска комисия, даже и нашият председател не е бил поканен. Как ще го коментирате?


- Форматът на КСНС е определено политически. А от Комисията трябва да се занимават повече с историята и по-малко с политиката.


- Някои експерти, и политици и историци, твърдят, че договорът на Гърция със Северна Македония е много по-добър, отколкото този на България с РСМ?


- Погледнато и назад в историята гърците си изпипват по-добре нещата от нас и по-добре си защитават националните интереси. Без да съм запознат в детайли с двата договора, допускам, че е така. Затова сега съм удовлетворен от решението на вчерашния КСНС, защото се отчита нашия национален български интерес преди всичко. И не се прекланяме услужливо пред този или онзи. Правя паралел - целият свят не признава окупацията на Северен Кипър , но Турция не се превива пред никого като голяма сила. Но и ние сме показали много пъти в историята, че когато отстояваме националния си интерес, то другите се съобразяват с това.

 

- И защо все пак Западът не ни разбира за Македония? Като че ли за тях е далечно и чуждо разбирането на чувството, че българинът емоционално и исторически е свързан с Македония?


- Изглежда западните политици са заразени от болестта на Коминтерна преди години. Знам, че звучи грубовато. Но нека го приемем като шега, в която има много истина.


- Това решение на КСНС не обезсмисля ли срещата на премиера Кирил Петков с македонския премиер Ковачевски след дни в Скопие?


- Ами има такъв привкус. Като прибавим към това решение и вчерашния коронавирус. Според мен тази среща не е обречена на голям успех.

 

- Ясно е, че отношенията между България и РСМ не могат да се решат в кратки срокове. Вие сте били зам.-външен министър, виждате ли някаква перспектива на тези отношения в близките пет или десет години?

 

- Северномакедонците са наши добри приятели и братовчеди, които съм наричал и братя. Но е по-добре да бъдем първи братовчеди, отколкото да сме братя. Как да го кажа - ние почваме да пеем някаква песен - те продължават. Те почват да пеят някаква песен - ние продължаваме. Та братя ли сме или първи братовчеди?

 

Те ще стигнат сами до извода, че щом толкова много напират за Европейския съюз, трябва да се съобразяват с подписаните договори с България. И най-важното - да не потъпкват националното достойнство на онези наши хора, които в РСМ се самоопределят като българи. А те са много.

 

Интервю на Красен Бучков

Източник: frognews

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.