Радев с вето на закона, който заплашва със затвор споделеното пътуване

Радев с вето на закона, който заплашва със затвор споделеното пътуване
05-11-2020г.
2
Гост-автор
Президентът Румен Радев върна за ново обсъждане в парламента разпоредби от промените в Кодекса на търговското корабоплаване, с които са допълнени Наказателният кодекс и Законът за автомобилните превози. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Промените бяха гласувани на второ четене в края на октомври и бяха вкарани в закона от депутата от ГЕРБ Иглика Събева. Те предвиждат от две до пет години лишаване от свобода и отнемане на моторното превозно средство в полза на държавата на всеки, който извършва обществен превоз на пътници без регистрация, разрешение и лиценз. Когато деянието е извършено от две или повече лица или чрез фалшив документ, наказанието е лишаване на свобода от пет до десет години или санкция от 5 до 15 хил. лева, като съдът може да постанови конфискация до една втора от имуществото на виновния.
 

Румен Радев не оспорва обществената опасност от нерегламентираните превози, които и понастоящем са обявени за административно нарушение. Когато обаче едно и също деяние се определя и като престъпление, и като административно нарушение, се дублират отговорности с различна тежест, без да има яснота кой ще е приложимият ред, посочва в мотивите за ветото президентът.

Преследването на "сивата икономика" трябва да става с механизмите на правовата държава - прецизни нормативни актове, приети в предвидим и открит законодателен процес, посочва още държавният глава.

Източник: Гласове

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.