Радев: Разширяването на ЕС не е спринт, а пътуване на приятели

Радев: Разширяването на ЕС не е спринт, а пътуване на приятели
02-06-2021г.
4
Гост-автор

България има най-голям интерес от европейската интеграция на нашите съседи, каза президентът Румен Радев на съвместната пресконференция с президента на Португалия Марсело Ребело де Соуза, който е на двудневно официално посещение у нас. Радев обаче заяви, че на разширяването на ЕС не трябва да се гледа механично. Това не е спринт, при който трябва да финишираме в точно определено време, това е съвместно пътуване на приятели в един устойчив и необратим процес, каза държавният глава, съобщава БНР.

Румен Радев подчерта, че най-важната задача пред София и Скопие е да възстановят пълноценния диалог помежду си на всички нива. Българският президент благодари на колегата си Марсело Ребело де Соуза за усилията на Португалия, която в момента председателства Съвета на Европейския съюз, да намери конструктивен подход по темата за разширяването: 

„Пазарихте се на този подход. Виждам отваряне на перспектива за интензивно възстановяване на диалога, за разработване на пътни карти, на съответните документи и отношение, разбира се, на всички структурни нива, които да дадат съответните гаранции, за да сме убедени, че процесът по разширяване ще бъде ефективен, стабилен и необратим“. 

Румен Радев подчерта още, че трябва да се работи в името на младите в България и Република Северна Македония: „Когато паднат границите, за което всички мечтаем да стане час по-скоро, тези млади хора да не се мразят“. 

Португалският президент Марсело Ребело де Соуза посочи, че страната му има принципна позиция по темата за разширяването: „Не искаме да подхождаме с предразсъдъци по въпроса. Ние самите сме станали част от Европейския съюз в процеса на разширяване. Процесите са сложни. Относно Западните Балкани знаем, че темата е чувствителна. Това, което има значение, е да се отворят пътища за преодоляване на различията. Следим темата внимателно. Необходима е повече дискретност, за да има резултат. Понякога вдигането на много шум не помага“. 

Марсело Ребело де Соуза е в България по покана на държавния глава Румен Радев. Гостът беше посрещнат с официална церемония пред храм-паметника „Св. Александър Невски“. Утре двамата държавни глави ще посетят Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“ и ще разгледат експозицията „Португалия в ръкописите и старите книги на Националната библиотека“. 

   Източник: ГЛАСОВЕ

 

 
Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.