Радев: Не след дълго ще имаме правителство, което работи в интерес на гражданите, а не на определени бизнес кръгове

Радев: Не след дълго ще имаме правителство, което работи в интерес на гражданите, а не на определени бизнес кръгове
03-12-2020г.
18
Гост-автор
"Вярвам, че не след дълго ще имаме правителство, което ще има амбицията да работи ефективно и качествено в интерес на българските граждани, а не на определени бизнес кръгове. Правителство, което няма да взема решения за изключително кратко време, в рамките на минути, за милиарди без достатъчно обосновка и информация. Убеден съм, че ще имаме правителство, което с тези амбиции ние трябва да направим така, че да разполага със съответните технологични инструменти, информационна база и механизми да взема научнообосновани решения на базата на научни анализи. Това е целта, която си поставям", заяви Румен Радев при представянето на проекти за модернизация на България в президентството, съобщи БНТ.
 

Не след дълго ще имаме правителство, което ще работи в интерес на българските граждани, а не на определени кръгове. Това заяви президентът Румен Радев при представянето на проекти за модернизация на България и за прозрачно и ефективно управление, предаде БГНЕС. 

Предложенията на президентската институция са направени в рамките на предвидения срок за обществени консултации по Проекта на План за възстановяване и устойчивост на Република България. 

Радев изтъкна, че не прави нито анализ, нито становище по плана, а президентската институция внася конкретни проекти по него. Така, по думите на държавния глава, той няма да е само средство за усвояване на финанси. 

„Планът за възстановяване и устойчивост не трябва да се превръща в поредно средство за усвояване на финанси чрез саниране, строителство и покупки”, заяви Радев. 

Ако искаме този подход да успее, трябва да имаме ясни принципи и цели, които да водят към ефективно и ефикасно използване на финансовите инструменти. Ако природата, въздухът и водата са грижа на правителството, ако искаме да обуздаем строителството по дюни и планини, ако искаме да обуздаем варварската сеч – не само правителството, а и гражданското общество трябва да имат технологични инструменти за наблюдение, смята президентът.

Планът за възстановяване и устойчивост не трябва да се превръща в поредно средство за усвояване на финанси чрез саниране, строителство и покупки, каза още Радев, цитиран от Агенция „Фокус“. 

„Както знаете, на 29 ноември приключи общественото обсъждане на Плана за възстановяване и устойчивост на Република България. Президентската институция избра не да представя свое становище, а да представи конкретен проект. Положително е, че въпреки изключително кратките срокове и липсата на обосновка и информация за конкретните проекти, множество научни, обществени и съсловни организации представиха на Министерски съвет своите становище.

Няма да правя анализ на този план, защото споделям изказаните тези и становища както положителни оценки, така и критики относно неяснотата за визия и необходимите стъпки за реализация на плана, както разбира се и дефицити във важни области, включително препоръки на ЕК към държавите-членки“, допълни той.

"Днес не искам да представям поредно становище, а конкретен план. Ако не се смени моделът на управление и не засилим гражданския контрол над работата на правителството, каквито и средства да се отпускат, няма да успеем да модернизираме и реформираме България, няма да успеем да реализираме нито една политика. Днешният план на Президентството се опитва да направи точно това - да представи стъпки за модернизация и прозрачно управление на България," каза още президентът. 

"Ако искаме България да стане индустриална и модерна държава, образованието трябва да стане стратегическа национална цел и говоря не само за образованието в училище. Ако искаме да бъдем конкурентноспособни за бъдещето, ние трябва максимално бързо да предприем стъпки за максимално качествено образование. Трябва да инвестираме в новите технологии. Всички тези стъпки са залегнали в нашите проекти", каза още Радев.

Източник: Гласове

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.