Радев: Италия е водещ външнотърговски и инвестиционен партньор на България

Радев: Италия е водещ външнотърговски и инвестиционен партньор на България
19-04-2024г.
0
Лентата

България и Италия са партньори и съюзници, чиито двустранни отношения се градят на взаимно доверие, приятелство и активен културен и идеен обмен. За мен беше чест да посрещна президента Серджо Матарела в София в годината, в която отбелязваме 145 години от установяването на дипломатически отношения между нашите страни.

Италия е водещ външнотърговски и инвестиционен партньор на България. През последните години двустранният стокообмен бележи значителен ръст, като за първите 11 месеца на 2023 г. достига 6.038 млрд. евро. С президента Матарела заявихме нашата решителност да продължим да работим за задълбочаване на сътрудничеството в икономиката и инвестициите.

Като държави по външните граници на ЕС България и Италия споделят виждането за единен стратегически европейски подход за справяне с нелегалната миграция. Затова приветстваме усилията за осигуряване на по-голяма подкрепа от ЕС към страните на първа линия.

С президента на Италия високо ценим и сътрудничеството в областта на сигурността и отбраната. В учебния полигон „Ново село“ днес поздравихме военнослужещите от формированието, на което Италия пое ролята на рамкова държава. Високо ценим и италианската подкрепа за засилената мисия за охрана на въздушното пространство на България.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.