Полицията в Брюксел спря среща на европейски консерватори, сред които Найджъл Фарадж и Виктор Орбан

Полицията в Брюксел спря среща на европейски консерватори, сред които Найджъл Фарадж и Виктор Орбан
16-04-2024г.
0
Лентата

Властите в Брюксел спряха среща на консервативни политици, която стана мишена на протестна кампания в социалните медии и изгонена от две зали, в които трябваше да се проведе, предаде АФП.

Ключови говорители на конференцията за национален консерватизъм (НатКон) включват видния евроскептик Найджъл Фарадж, бившия вътрешен министър на Великобритания Сюела Брейвърман, а във втория ден – унгарския премиер Виктор Орбан.

Няколкостотин души очакваха днес рано сутринта старта на събитието в хотел в Брюксел и речи на десните политици, включително фламандски и хърватски евродепутати.

Ако има нещо, което да ме убеди, че борбата срещу идеологията на ЕС е правилна, то това са събитията от днес, коментира Найджъл Фараж.

След слуховете, че мероприятието ще бъде спряно, организаторите за кратко се опитаха да попречат на влизането на властите.

Полицията в брюкселския район "Сен Жос" потвърди пред АФП, че е била натоварена от местния кмет да съобщи на организаторите, че събитието се забранява.

"Вземаме всички необходими оперативни мерки да предотвратим обществен смут", заяви полицейска говорителка пред агенцията.

Джон О'Брайън, ръководител на комуникациите на мозъчния тръст МСС, един от организаторите, определи заповедта като "оруелска".

Белгийската Лига за правата на човека е сред противниците на събитието.

"Свободата на словото действително се отнася за всеки в рамките на закона, но това не означава да отворим дома си за крайната десница", обяви организацията в становище миналата седмица.

Източници: segаbg.com, Х

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.