Радев: Държавата е демократична, когато принципите се отстояват и в малките селища

Радев: Държавата е демократична, когато принципите се отстояват и в малките селища
16-02-2021г.
4
Гост-автор
Държавата е демократична, хуманна и социално справедлива, когато тези принципи се отстояват и в най-малките населени места. Това са истинските критерии за оценка на начина, по който се развива България.
Здравеопазването не трябва да бъде търговия, а държавна политика, която да достига и до най-изолираните населени места в страната. Системното закриване на местни здравни пунктове и училища през последните години ускорява негативната тенденция на обезлюдяване. Затова очаквам яснота дали проектите за модернизация на България, които президентската институция внесе към Плана за възстановяване и устойчивост, ще бъдат одобрени. Един от тях е за закупуване на 5 медицински хеликоптера и създаване на система за медицинска помощ по въздуха, което ще позволи тя да достига и до най-отдалечените населени места.
Системното несправяне с битовата престъпност и липсата на достъп до здравеопазване бяха посочени на срещата ми с представители на Националното сдружение на кметствата в Република България като най-големите проблеми пред малките населени места. Необходимо е трайно, а не кампанийно присъствие на полицейски служители по селата. Според кметовете, от години посегателствата срещу собствеността и личността се пренебрегват от органите за сигурност и прокуратурата и често дори не се квалифицират като престъпления.
От НСКРБ ще внесат в президентската институция свои предложения за организационни и законодателни промени, които да улеснят работата на местните власти. Ще поставя тези предложения пред всички политически партии, които имат амбицията да управляват страната, при провеждането на консултациите след изборите за връчване на мандат за съставяне на правителство.
 
  Автор: Румен Радев, фб

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.