Работоспособните трябва да могат да създават, най-младите - да учат ефективно

Работоспособните трябва да могат да създават, най-младите - да учат ефективно
01-11-2020г.
32
Гост-автор
Тъй като напоследък зачестиха медийните репортажи за "млади и здрави" хора, които паднали жертва на "убиеца на века", реших да потърся статистика за възрастовата структура на починалите от (с) коронавирус в България... Е, за десетина минути не можах да намеря, затова погледнах сравними страни наоколо.
 
Виждате данните за Унгария при общо 1700 починали... Предполагам, че у нас е подобно, но ще се радвам, ако някой сподели данни. Доста вероятно ми се струва ежегодния грип да взима подобен, ако не и по-голям, брой жертви до 50 г. Но никой никога не ги е броил с такова настървение на ежедневна база, доколкото помня...
Прекалената фиксация на медиите върху трагичните лични истории на отделни хора води единствено и само до всяване на страх, паника и омраза... Няма абсолютно никаква информативна стойност, нито допринася към вземането на разумни решения.
 
Болест, която засяга тежко практически само стари и болни хора (разбира се, че има изключения!), не бива да води до тотално спиране на живота и икономиката. Защото страничните ефекти от това вече са катастрофални. Когато масата остане без пари и прехрана, старите и болните ще мизерстват и умират в доста по-големи мащаби, защото обществото няма да има ресурса да се грижи за тях.
 
Как точно ще се поддържат пенсиите, парите за нетрудоспособност и социалните плащания, ако приходите на НОИ и НАП намалеят с 10-20-30%???
 
Не, не искам да кажа, че трябва да оставим възрастните и болни хора да умират. Но мерките очевидно трябва да са такива, че да пазят тях. Работоспособните трябва да могат да създават, най-младите - да учат ефективно. В противен случай ще потънем толкова дълбоко, че общественият договор ще се разпадне...
 
 
Автор: Боян Рашев
 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.