Путин след тричасов разговор с Орбан: Режимът в Киев не желае прекратяване на огъня, защото ще загуби властта си

Путин след тричасов разговор с Орбан: Режимът в Киев не желае прекратяване на огъня, защото ще загуби властта си
05-07-2024г.
0
Лентата

По време на разговорите с унгарския министър-председател Виктор Орбан в Кремъл обсъдихме възможните начини за уреждане на конфликта в Украйна, заяви Владимир Путин на пресконференция след срещата.

"Имаше сравнително прям и задълбочен обмен на мнения по актуални международни въпроси, включително украинския конфликт, а също така говорихме за възможните начини за неговото разрешаване", каза руският лидер.

Говорейки за позицията на Украйна, президентът отбеляза нейното нежелание за преговори, докато Русия остава отворена за обсъждане на политическо и дипломатическо решение.

Путин обясни, че киевските власти не си позволяват мисълта за прекратяване на огъня, тъй като ще трябва да проведат президентски избори след отмяната на военното положение.

"Шансовете за спечелването им за украинските управници, които са загубили рейтинг и легитимност, клонят към нула", уточни президентът.

Не трябва да има прекратяване на огъня или пауза за превъоръжаване на киевския режим, Москва е за пълно и окончателно прекратяване на конфликта, каза Путин.

Той нарече разговорите с Орбан навременни и полезни и му благодари за посещението му в Русия. Москва възприема пристигането на унгарския премиер като опит за възстановяване на диалога, каза президентът.

Путин подчерта необходимостта от изтегляне на украинските войски от Донбас и Новорусия, като припомни съществуването и на други точки от руските предложения за уреждане на украинския въпрос.

"Става дума за пълното изтегляне на всички украински войски от Донецката и Луганската народна република, от Запорожската и Херсонската област. Има и други условия, но всичко това е предмет на доста подробно разглеждане в хода на евентуална съвместна работа", заяви руският лидер на пресконференция след разговори с унгарския министър-председател Виктор Орбан, визирайки предложените по-рано от Москва инициативи за Украйна.

От своя страна унгарският министър-председател Виктор Орбан заяви след срещата си в Кремъл с руския президент Владимир Путин, че Европа се нуждае от мир и Унгария ще се бори за него по време на председателството на Съвета на ЕС през втората половина на годината.

"Това, което прави тази среща специална, е, че тя се провежда по време на войната [в Украйна], в момент, когато Европа силно се нуждае от мир. За Европа това е най-важното нещо. Смятаме, че борбата за мир е наша основна задача по време на председателството ни на Съвета на ЕС през следващите шест месеца", заяви унгарският министър-председател. 

Източник: “Гласове”

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.