Путин към Орбан: Готов съм да обсъдя нюансите на мирните предложения

Путин към Орбан: Готов съм да обсъдя нюансите на мирните предложения
05-07-2024г.
0
Лентата

Владимир Путин, руският президент, каза днес на унгарския премиер Виктор Орбан, че е готов да обсъди нюансите на предложенията му за прекратяване на пълномащабната война в Украйна, предаде Ройтерс.

"Със сигурност знаете за моето изказване пред ръководството на нашето външно министерство неотдавна в Москва. Там изложих нашата позиция за възможното мирно уреждане. Разбира се, че съм готов да обсъдя с вас нюансите", съобщи Путин.

"За съжаление имаме голям спад в нашия стокообмен", отбеляза руският президент и добави: "Като цяло има върху какво да се работи, а има и съвместни проекти." "При всички случаи се радвам да ви видя и има за какво да си поговорим", добави той.

Путин, който посрещна днес Орбан в Кремъл, заяви, че е готов да изслуша позицията на унгарския премиер за Украйна, като поиска от него да го запознае с мнението и на другите европейски партньори.

"Разчитам, че ще ме запознаете с вашата позиция, с позицията на европейските ви партньори", каза Путин.

Путин, който отбеляза, че Унгария в момента е поела ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз, направи тези коментари преди разговорите в Кремъл между двамата лидери.

Орбан каза на Путин, че иска двамата да обсъдят въпроси, които са важни за Европа.

"Унгария скоро ще се превърне в последната европейска страна, която може да говори с всички", каза унгарският премиер, цитиран от агенция РИА Новости.

Орбан нарече сегашната среща с Путин специална, посочва ТАСС.

"Много съм ви благодарен, че дори в такива тежки условия се съгласихте да ме приемете", обърна се унгарският премиер към руския лидер.

При необходимост двамата лидери ще разговарят на четири очи, но засега ще проведат преговори в широк формат, съобщи говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

"Сега преговорите продължават както започнаха. Отначало ще поговорят с участието на делегациите, а после беседата ще продължи по време на работен обяд. Ако лидерите сметнат за необходимо те винаги могат да се уединят и да разговарят на четири очи", допълни говорителят.

"Те ще разговарят, колкото е необходимо, но смятам, че най-малко два-три часа", посочи той.

Източник: “Гласове”

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.