Пътуващи плащат двойно по-скъпо за Covid тестове на летище "София"

Пътуващи плащат двойно по-скъпо за Covid тестове на летище
02-02-2021г.
17
Гост-автор

Държавата се оправдава, че това е извън неин контрол

Причината за високата цена: два от наземните оператори на летището имат сключени договори с частни лаборатории при тези условия и това се оказва извън компетенциите на държавните институции и държавното все още "Летище София".

За пътуващите към Нидерландия има изискване за негативен резултат от бърз антигенен тест за Covid-19, извършен до 4 часа преди качването на борда на самолета. Т.е. хората нямат възможност да си направят тест в нормална лаборатория и така да отидат на летището, а са принудени да се тестват на място на посочената цена.

Под ничий контрол

На територията на летище "София" има три наземни оператора: "Летище София”, Swissport и GoldAir. Всеки един от тях обслужва и има договорни отношения с различни авиокомпании.

 

Наземният оператор извършва абсолютно всички дейности от чекирането на пътника до качването му на самолета и от слизането до извеждането му.

"Летище София" ЕАД нито като наземен, нито като летищен оператор има отношение с частни лаборатории", обясниха пред Mediapool от пресцентъра на летището. Оттам допълниха, че на летището отговорности си поделят различни институции – агенция "Митници", Гранична полиция, РЗИ и в този казус летището няма основание да се намесва, тъй като става въпрос за регламентирани дейности.

От Министерството на транспорта не отговориха кой контролира работата на наземните оператори Swissport и GoldАir, които имат сключени договори с частни лаборатории. Неофициално експерти от Министерството на транспорта коментираха, че този казус няма отношение към тях, тъй като това е свободно договаряне между два частни субекта за предоставяне на услуга.

Казусът се оказа и извън контрола на Министерството на здравеопазването, което дори не знае кои лаборатории оперират на летището. На въпрос защо тестовете не се правят от Столичната регионална здравна инспекция, която има представители на летището, от здравното ведомство обясниха, че граничен здравен контрол се осъществява само на пристигащите на терминалите 1 и 2, не и на заминаващите. Към настоящия момент граничният здравен контрол не включвал провеждането на тестове.

Сотирис Баздекис, регионален мениджър за България на един от наземните оператори "Goldair Handling" каза пред Mediapool, че компанията му има сключен договор с една лаборатория – "Геника". Той обясни, че цените на тестовете на летището са по-високи, защото мобилната услуга е по-скъпа заради по-високите разходи за мобилната апаратура.

От Swissport казаха да им изпратим въпроси, за да кажат с кои лаборатории работят и при какви условия, но все още не са отговорили.

От Комисията за защита на потребителите също обясниха пред Mediapool, че въпросът не е от тяхната компетенция. “КЗП не може да прави проверки относно цените при предоставянето на здравна услуга. Това е в компетенциите на Министерството на здравеопазването и ако то не е въвело пределна цена на антигенните тестове, то определянето ѝ е въпрос на свободно договаряне между две страни в зависимост от търсенето и предлагането“, обясниха от КЗП.

От Комисията за защита на потребителите заявиха още, че те могат единствено да проверят дали цената е указана на видно място, така че потребителят да бъде информиран.

Високите цени възмущават хората

В социалните мрежи обаче недоволството на хората от двойните цени, наложени от двата наземни оператора на летището, расте. Хората коментират, че това не е кафе, за което можеш да избират дали да пиеш или не. Те казват, че в случая става въпрос за задължителен тест, без който те не могат да се качат на борда на самолета, и е нормално държавата да има регулаторен механизъм за формирането на цената, която в случая е около три пъти по-висока от обичайната.

“Къде е Борисов? Защо не отиде с джипката на държавното все още летище и не види как дерат народа му“, коментират хора в социалните мрежи.

Има и съмнения, че е имало лаборатории, които са били готови да предоставят услугата на летището за 30 лв., но не са били допуснати.

Стои и въпросът защо държавният наземен оператор “Летище София“ не предоставя тази услуга и така да конкурира двата частни оператора.

“След като казват, че цената е въпрос на свободно договаряне, то утре антигенните тестове на летището може да станат и по 200 лв., какво им пречи, възмущава се трети.

“Къде е Комисията за защита на конкуренцията? Или тя се самосезира, ако се вдигне цената на хляба с 3 стотинки“, коментират още граждани.

   Източник: mediapool

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.