Първите биороботи в света се научиха да се размножават

Първите биороботи в света се научиха да се размножават
02-12-2021г.
87
Гост-автор
Експерти от университета във Върмонт, САЩ, откриха, че създадените от тях биороботи вече могат да се възпроизвеждат сами. Това съобщава изданието NewScientist.
 
Първите в света ксеноботи, създадени от жабешки клетки в лабораторни условия, са се научили да формират малки структури, да се самоорганизират и да преместват малки „товари“. Експертите забелязали, че когато биороботите се събират в групи, те могат да образуват сфери от около три хиляди клетки в рамките на пет дни. От получените клетки „се пръкнали" нови ксеноботи.

Учените твърдят, че групи от 12 биоробота могат да действат заедно, за да формират едно или две нови поколения. „Един ксенобот-родител започва процеса на възпроизвеждане, а след това случайно втори родител може да остави още клетки в тази жива купчинка и така нататък“, каза водещият автор на експеримента Джош Бонгард.

Всеки следващ кръг на репликация създава потомство, по-малко способно да се самовъзпроизвежда. Така че в крайна сметка ксеноботите от последното поколение се състоят от по-малко от 50 клетки - те губят способността си да плуват и да се размножават.

Процесът на репликация може да бъде контролиран, убедени са учените. С помощта на алгоритъм екип от експерти прогнозира кои първоначални форми на ксеноботи могат да произведат най-голямо потомство. С помощта на своето откритие авторите на изследването ще се опитат да разберат как са се размножили първите организми на Земята.
 
   Източник: Spisanie8.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.