Първан Симеонов: Македония може да прелее чашата, българите ще преживеят унижение

Първан Симеонов: Македония може да прелее чашата, българите ще преживеят унижение
19-05-2022г.
65
Гост-автор

"Хората искат избори или оставки, когато видят готова алтернатива или наистина им е писнало. Те продължават да дават шанс на тази власт. Хората не виждат кой друг, какво друго може да стане. "Възраждане" ли ще дойде, още по-голяма коалиция ли ще дойде, някакви по-еднолични форми ли ще се усладят на хората. И хората казват дори за оставка все още "не", камо ли за предсрочни избори." Този коментар направи пред БНР Първан Симеонов, изпълнителен директор на "Галъп интернешънъл болкан".

"Правителството има шанса да поостане и всички, които бързат с прогнозите за неговото падане, изпреварват събитията", смята Симеонов.

"То е като във фолклора – има едни дни, когато казват – детето, ако сега не умре, ще живее дълго."

По думите му малките партньори се опитват "общата ерозия да я пишат на сметката на големия партньор – ПП".

"Имаме един мобилизиран ГЕРБ - не че расте, но е доста твърд. Не пада, търпеливо чака реда си и не пришпорва процесите", посочи Първан Симеонов, очертавайки част от електоралната картина.

При "Възраждане" може да има известен скрит вот. Ако управленската ерозия при ПП продължи, "Възраждане" може да спори за първите места, заяви политологът.

"За момента спорят за третото място с ДПС, но при ДПС също има бонус вот."

По думите му новата партия на Стефан Янев показва добър старт и рязко ускорение.

По темата със Северна Македония в предаването "Преди всички" Първан Симеонов отбеляза, че ако нещата стигнат до парламента, това най-вероятно ще зависи от гласовете на ГЕРБ, но предупреди:

"Ние в България имаме огромния комплекс, че с всичко се съгласяваме. Сега това с Македония може наистина да прелее чашата. Има моменти в историята, когато не е нужно да унижаваш една общност. Българите ще преживеят унижение от това.

Понякога нещата не се решават по джоба, решават се на ценностно ниво. Погледнете данните за Украйна – българите не са на страната на това, което прави Путин. Да, има немалки дялове, които казват – съгласен съм с действията на Владимир Путин. Но много по-осезаеми са дяловете на тези, които казват – не съм съгласен. Това не е инерция, не е русофилия. В България има традиционни проруски сантименти, но действията на Путин наистина шокираха дори много от проруски настроените хора. 

Този народ може да отсее едното от другото. И като се появи някой и му каже – всичко, което не е правата линия, е Путин, този народ казва – гледай си работата. Видяхме го с ваксините. От сутрин до вечер едни хора им казваха – вие сте тъпи Ганьовци, не се ваксинирате, и българите им казаха – гледайте си работата, не сме тъпи Ганьовци, не ви вярваме."

  Източник: БНР

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.