Първан Симеонов, Галъп: Отзовавайте се на анкетьорите за екзитпола

Първан Симеонов, Галъп: Отзовавайте се на анкетьорите за екзитпола
29-10-2023г.
0
Лентата

Партньор на БНР в отразяването на изборите е агенция "Галъп интернешънъл болкан".

Директорът на агенцията Първан Симеонов обясни пред "Хоризонт":

Радвам се, че отново имаме възможност да работим с Българското национално радио за обезпечаване на екзитпол и паралелно броене. Екзитпол е извадково декларативно изследване, в което, през определена стъпка, избирателите са приканвани на изхода на изборната секция да повторят своя вот в една изключително кратка, съвършено анонимна анкета, която на всеки два часа се обобщава и се подава на нашата централа в София, с което ние имаме възможност да следим през целия изборен ден активността, както и профила на гласоподаването. 

Разбира се, конкретните данни, различни от активност, демография и т.н. можем да подадем в 20:00 часа, след края на изборния ден. През цялото време ще следим и за странични фактори, за които можем да уведомяваме БНР. 

Използвам този повод да призова избирателите да се отзовават, разбира се, в определения ред, пред нашите анкетьори, защото това е и още един показател, по който после може да се съди за честността и обективността на изборния процес. Става дума за екзитпол. След края на изборния ден паралелното преброяване, разбира се, в зависимост от работата на секционните избирателни комисии, която невинаги е най-леката, ще може да ни даде още една представа за изборния резултат в днешния ден. 

Ние ще следим общо 9 общини, които са свързани с регионалните радиостанции на Българското национално радио. Сред тях, разбира се, са най-големите, както и редица други. В пет от тях ние ще направим екзитпол и паралелно броене, което ще допълним с паралелно броене в още 4 общини, така, че доста места от страната са покрити. Ползвам повода да призова хората към активно гласуване".
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.