ЦИК отказа да отмени решението си за отпадане на машинното гласуване

ЦИК отказа да отмени решението си за отпадане на машинното гласуване
28-10-2023г.
0
Лентата

ЦИК се събра за редовно заседание, но отказа да включи в дневния си ред точка за отмяна на решението за премахване на машинния вот СНИМКА: Стопкадър ЦИК
Централната избирателна комисия отказа да преосмисли решението си за отмяна на машинния вот.

За днешното заседание на комисията бе предвиден дневен ред от три точки - доклади по административни преписки, доклади по дела, жалби и сигнали и разяснителна кампания.

Членът на комисията Любомир Георгиев предложи да се включи първа точка отмяна на решението от снощи, с което бе отменено гласуването с машини на местните избори. И се обоснова: на интернет страницата на Министерството на електронното управление е публикувано решение, с което е удостоверено съответствието на машините с изискванията на Изборния кодекс.

Подкрепиха го обаче само още двама от общо 15 членове на комисията - Цветозар Томов и Елка Стоянова. Всички останали гласуваха "против".

"Решенията на ЦИК подлежат на обжалване пред ВАС. Няма да кажа другата хипотеза - тя се знае. Аз съм за стабилност на актовете на органите по управление на изборите и в тази връзка не мога да подкрепя отмяна на решение на ЦИК, прието по съответния законов ред", обоснова гласа си Севинч Солакова.

Снощи комисията реши на предстоящите избори да се гласува само с хартиени бюлетини, тъй като от МЕУ не са изпратили удостоверение, че машините отговарят на изискванията на Изборния кодекс. От министерството обаче обясниха, че крайният срок не е минал, а комисията е взела решението си предварително. Това потвърдиха и от ПП-ДБ на извънреден брифинг снощи, както и премиерът акад. Николай Денков по-рано днес.

По NOVA тази сутрин председателят на комисията Росица Матева заяви, че не хеш хкода е причината за решението, а други нарушения, които фигурирали в документа.

„Информацията, която пристигна от ДАНС, е доста сериозна. За мен буди недоумение обстоятелството, че е предоставяна възможност на този заместник- министър в късната част на деня, според мен след 21:30 часа, защото аз до това време бях в ЦИК и нямаше информация да е подписано това решение, да бъде дадена възможност на този заместник-министър да подпише това решение. При изслушването на министъра на електронното управление пред председателя на Народното събрание, той категорично заяви, че това решение и този доклад няма да бъдат подписани от министерството, въпреки че вече е бил подписан от другите два държавни органа, които участват в удостоверяване на съответствието. И ние получихме писмо в Централната избирателна комисия отново подписано от министъра на електронното управление, че удостоверяването на съответствието не е приключило”, каза Матева в съботната сутрин.

Източници: "24 часа", NOVA

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.