Промяната тръгва с надежда и усмивки, но се чува и змийско съскане

Промяната тръгва с надежда и усмивки, но се чува и змийско съскане
03-12-2021г.
32
Гост-автор
Ще ми се всички оплаквачи и вещери, които прогнозират слабо и зависимо от президента правителство да млъкнат поне за известно време. Наслушахме се на съскане на змии посред зима и вайкания от реваншизъм и полицейско насилие по изборите. Народът казва: „Тарикат мъж не писка“.
А съскането ще спре в мига, в който Гешев и Цацаров бъдат разкарани и прокуратурата и КПКОНПИ заработят нормално, според законите.

Затова ни е нужна промяна. На всичко. Спиране на корупцията поне на 50% означава милиарди за по-високи пенсии и заплати. Намалеят ли кражбите и съкратят ли се администритативните тегоби за бизнеса и гражданите – ще дойдат инвеститори с капитали. Ако се сложи ред в здравеопазването: намаляване броя на неосигурените, държавата навреме и в пълен размер да изплаща вноските за пенсионери и деца, да с редуцира броят на болниците според нуждите на населението и по този признак да се районират – ще се подобри качеството на доболничното и болничното лечение.

Осигуряване на свобода за икономиката и бизнеса пък ще осигури нови работни места, нови продукти и съответно добро заплащане.

"Нищо не се променя, ако нищо не променяш", - е казал Иван Хаджийски. Струва си да се вслушаме.

ГЕРБ и ДПС няма лесно да се откажат от лостовете на задкулисието, чрез които контролират цели институции и усвояват по законен и незаконен начин държавния ресурс. Нека поработят на светло, да докажат уважението си към закона и тогава да претендират за участие в управлението. Ще мине доста време и няма да са недосегаеми, но този тест е задължителен. Някои от тях да не губят време и да си търсят адвокати, ще им трябват.

Да се опитат също да са по-малко нагли и да приемат, че освен лъжи, може да се говорят и истини.

Пресен пример: Десислава Атанасова ни облъчва от екрана, че от ГЕРБ в края на 2020 г. били дали предписание отсечката, където изгоря македонския автобус, да бъде ремонтирана, но служебното правителство, видите ли не направило нищо. От 2004 г. този път, защото по документи дори не е магистрала, функционира без акт 16. От 2009 година ГЕРБ управлява и никой не си е мръднал задника един пътен знак да поставят като хората или да начертаят маркировка. Но се оказаха чевръсти в заграбването на милиарди чрез обществени поръчки и близки до властта фирми. Атанасова обаче съска, защото така е наредил Бойко.

И някогашният финансов министър на ГЕРБ Симеон Дянков и той притуря към хора от терариума. Предложенията за Бюджет 2022 били странни, опасни и дори страшни. Задава се нещо лошо, твърди човекът, когото дори Борисов не изтрая и уволни. Същият бе в управата на руската Внешторгбанк, считана за най-близка до Кремъл, а преди седмици Световната банка го обвини, че е участвал в притискане на екипа „дa нaпpaви ĸoнĸpeтни пpoмeни в ĸитaйcĸитe дaнни в oпит дa вдигнe ĸлacиpaнeтo тoчнo пo cъщoтo вpeмe, ĸoгaтo ce e oчaĸвaлo cтpaнaтa дa игpae ĸлючoвa poля в yвeличaвaнeтo нa ĸaпитaлa нa бaнĸaтa“. И този човек от някъде далеч дава акъл какво, кой и как трябва да се прави в България…

Имаме ново Народно събрание. Никола Минчев, млад човек, юрист е новият председател на парламента. Очаква се съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков да бъде номиниран за министър-председател. Настъпват млади, образовани и добре възпитани хора. Усмихват се и изглеждат чудесно. Заредени са с енергия и знания, които искат да използват в полза на гражданите и страната. Какво по-хубаво от това!

Крадливият башибозук вилнее из медиите, бълва пропагандни фалшификати, предрича Армагедон и саботира всяко действие в посока на промяна. Алберт Айнщайн има чудесна мисъл: "Светът е опасен не защото някои хора вършат зло, а защото тези, които виждат това не правят нищо".

Нека дадем шанс на надеждата. Сигурно звучи предколедно и прекалено оптимистично, но достатъчно дълго време „съзерцавахме“ как ни ограбват, ограбват и държавата, без да дадем отпор. Да дадем поне шанс на новото поколение политици.

   Автор: Димитър Попкутуев

   Източник: frognews

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.