Промяна за чудо и приказ: Кирил и Асен отвориха вратата към ГЕРБ

Промяна за чудо и приказ: Кирил и Асен отвориха вратата към ГЕРБ
27-09-2021г.
37
Гост-автор
Българската политическа почтеност вече си има палма, както и носители. Това са „светите братя“ Кирил и Асен. Толкова много почтени неща сътвориха откак излязоха на сцената, че трудно някой ще им отнеме отличието. Все пак във върволицита от почтености изпъква най-вече фактът, че не друг, а именно те, лидерите на промяната, протестирали с плакати миналата година, махнаха червените линии спрямо ГЕРБ и ДПС. До този момент всяка от партиите на протеста твърдеше, че при никакъв вариант не би общувала с ГЕРБ и ДПС за управление. Самият протест, в лицето на редовите му хора, не можеше и за миг да допусне, че ще преговаря с тях. Но „светите братя“ няколко пъти в прав текст заявиха, че при определени условия биха разговаряли.
Промяна за чудо и приказ: Кирил и Асен отвориха вратата към ГЕРБ

 

Няма лабаво - вече се чегърта не статуквото, а табуто да се общува с него.

Ало, протестиращите?! Разсеяни ли сте, обезверени или откровено тъпи? Не Трифонов, а вашите икони подменят протеста.

Репликите на Петков и Василев не значат непременно, че ще управляват с ГЕРБ и ДПС. Двамата поставят условия пред евентуалните контакти: статуквото да си признае кражбите, да се отрече от Пеевски.... Но подмятанията им за разговори, а и условията, макар да с залъгалки от детската градина, са показателни. Важното е самият факт, че ги има.

Довчера нямаше нито заявки, нито условия за контакти с ГЕРБ и ДПС. И никой не е карал Петков и Василев да ги предявяват.

Всъщност, те, ако искаха, можеха да се постараят да премахват многото червените линии между опозицията на ГЕРБ и ДПС. Но не, ГЕРБ и ДПС очевидно са им нужни. Защо, засега си знаят само те, но наблюдателите спокойно може да констатираме, че тече „размразяване“ спрямо Борисов и Доган. И че Петков и Василев го правят сами, доброволно. Показателно е също, че двамата досега не са казали почти нищо за БСП. Готови са за следизборното споразумение с партиите на протеста, биха преговаряли с ГЕРБ и ДПС, а мълчат за БСП. Прилича на поредната игра, която се мъчи да формира дясно-центристка управленска конфигурация.

Тази отваряща се врата към ГЕРБ и ДПС е новото качествено състояние на „промяната“. А фактът, че се случва без особена причина, с автори Петков и Василев, и под благоговеещите погледи на голяма част от площада, е ирония. Смешна ли е или тъжна, зависи от гледната точка.

Както е известно, в началото винаги е словото. А понякога и в края. „Това беше трик“, каза през есента на 2014 г. Божидар Лукарски. Преди това протестът сипеше клетви, че няма да управлява с ГЕРБ. Но междувременно гербери се пришиха, за да отведат манифестациите в обятията на Борисов. Този „трик“, изречен в края на Dance with me, трябва да е обеца на ухото какви може да ги свършат днес „новите реформатори“. Отново смешно-тъжен фарс е, че капитан на отбора на Петков и Василев стана утвърден носител на промяната като Настимир Ананиев.

Въобще, почтеността блика като гейзер от всичките тия шменти-капели. Петков не е готов на всичко за властта, но става министър, докато е още канадец, не може да чака. Канада праща документ, но той не го показва.

Слагат Спецов в НАП, който бил заплашван от мафията, ама МВР не знае да е заплашван.

С Василев продължават промяна, която не е стартирала. Допускат преговори с ГЕРБ и ДПС, но пък се готвят да подпишат споразумение с другите от протеста, които (поне засега) не искат преговори с ГЕРБ и ДПС. Регистрираха се в ЦИК със събрани по фирмени офиси подписи, което не е корпоративен вот, въобще не е...Обявиха, че няма да допускат членове, преминали през повече от 1 партия, а манданосител им стана Настимир, преминал поне през две. Но и другият мандатоносител е самата почтеност. До съвсем скоро лидер на партията „Средна европеска класа“ бе съдружник на арестувания в Истанбул с Митьо Очите бесепар Бенчо Бенчев. Ето какво пише не друг, а „Капитал“ през 2018 г.:

„Бенчо Бенчев е имал общ строителен бизнес с друг политик - Георги Манев, който е дългогодишен общински съветник в Бургас. Манев е основател на партия "Средна европейска класа", която събра в себе си известни певци и спортисти като Кристина Димитрова и бившия национал по футбол Радостин Кишишев. Формацията стана известна покрай това, че на местните избори през 2007 г. с нейната регистрация се яви на вота в Етрополе и стана общински съветник Емил Димитров-Ротманса. Две години след това Димитров беше избран за депутат от ГЕРБ, а преди предсрочните парламентарни избори през 2013 напусна партията със скандал и се включи в анти-ГЕРБ протестите. За вота за Народно събрание тогава "Средна европейска класа" се опита да сформира коалиция "Орлов мост" с ВМРО, като идеята беше в нея да влязат всички лица от протестите срещу Бойко Борисов. След излъчен репортаж по "Нова TV" за сбирка в хотел в Етрополе на младежи и инструктажи кой колко гласове и как да осигури, на която присъства и лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов, коалицията се разпадна, въпреки че беше регистрирана в ЦИК. На последните парламентарни избори "Средна европейска класа" участва като част от коалицията "Обединени патриоти", но се присъедини на по-късен етап и беше допълнително регистрирана в ЦИК“.

Статията е с подзаглавие „През контактите на задържания в Турция Димитър Желязков може да се стигне до БСП, ДПС, бизнес партии и косвено до "патриоти" и ГЕРБ“. Днес същата медия напълно в духа на тоталната почтеност пише ласкаво за Петков и Василев, без да прави връзка стигат ли геропосочените контакти и до тях двамата.

Най-интересното е хрумва ли им на българите какво точно ги очаква покрай тия двамата?

Ако се гледа социологията – не. Готови са да повярват на напълно непознати хора, които ги уверяват в почтеност, като за времето, през което са под прожекторите, правят единствено непочтени неща. Но, това все пак е България. Всички са много умни, красиви и почтени на 200%.

   Автор: Искрен Вълчев

   Източик: "ГЛАСОВЕ"

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.