Прокуратурата: Няма нужда от нова фигура, която да разследва главния прокурор

Прокуратурата: Няма нужда от нова фигура, която да разследва главния прокурор
15-12-2020г.
9
Гост-автор

Държавното обвинение депозира в НС становище, в което посочва липсата от каквато и да било необходимост за създаването на фигура, която да разследва главния прокурор. Причината - в сегашното законодателство има механизми за разследване на обвинител №1, ако са налице достатъчно доказателства за извършено престъпление.

По тази причина и от обвинението отказват да вземат отношение по конкретните идеи на ГЕРБ и Обединени патриоти за промени в НПК.


“Всеки прокурор е функционално независим и когато му е възложено извършване на проверка или провеждане на разследване по сигнал срещу главни прокурор, той дължи подчинение само на закона”, посочват в становището си от прокуратурата. 


От държавното обвинение се позовават и на наскоро постановеното от Конституционния съд на Решение №11 от 23 юли 2020 г. по конституционно дело №15/2019 г., според което всеки прокурор в държавата има компетентност и може независимо да проведе разследване на главния прокурор, като в случая правомощията на последния за надзор за законност и методическо ръководство не се отнасят до хипотезата, в която самият „обвинител №1“ е заподозрян в престъпление.

В документа се подчертава още, че “всички граждани са равни пред закона и не се допускат привилегии, основани на обществено положение”. 

“Главният прокурор не е над закона, нито извън закона, и не може да влияе чрез законови механизми или чрез правомощията си по служба на извършващите проверки, разследвания и други процесуални действия срещу него прокурори. Всъщност главният прокурор няма право и не може да контролира решенията на прокурорите по отношение на което и да било лице... “, допълват още от прокуратурата. 


Гореизложеното не обосновава необходимост от създаване на нова фигура – прокурор с изключителна компетентност за разследване срещу главния прокурор. С оглед така изразеното отрицателно становище, Прокуратурата няма да вземе отношение по конкретните текстове на законопроекта“, завършват от прокуратурата.

Източник: frognews

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.