Проф. Румяна Коларова се врътна: Абсурд е да се прави нова Конституция!

Проф. Румяна Коларова се врътна: Абсурд е да се прави нова Конституция!
27-08-2020г.
2
Лентата

Абсурд е да се прави нова Конституция. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ политологът проф. Румяна Коларова.

С други думи, не само че няма ясна юридическа цел, но няма и ясна политическа цел за такъв тип радикална промяна на политическата система, посочи тя.

 Днешната теза на Румяна Коларова е изненадваща, тъй като до пред два дни тя упорито твърдеше по медиите, че внасянето на конституционен проект е изключително силен политически ход на Борисов, а днес вече е убедена, че това е самоубийствена заявка.  Политоложката твърдеше, че проектът на ГЕРБ е много добър, че е правилно да падне преамбюлът, тъй като звучал социалистически. 


Терминът нова Конституция се използва в желанието максимално да се отвори възможността за конституционни промени, подчерта Коларова.

„Това е въпрос, който трябва да бъде изяснен от самото начало. Аз не виждам смисъл, която и да е политическа партия да тръгне със заявка, „ще правим нова Конституция“ - това е самоубийствена заявка. А заявката - максимално отваряме възможността за конституционни промени е заявка, която съдържа в себе си голям риск, но едновременно с това е по-смислена, отколкото нова Конституция“.

Политологът посочи, че когато си задаваме въпроса какво е отношението ни към промяна на Конституцията, сигурно 90% от българите са „за“ някакъв вид промяна на Конституцията.

Въпросът е, каква е конкретната промяна, която ще бъде предложена и дебатирана, коментира Румяна Коларова.

Епицентър.бг припомня думи на проф. Коларова от 14.08.2020 г.: "Хoдът нa ГEРБ c търceнe нa Вeликo нaрoднo cъбрaниe, кoнcтитуциoннa прoмянa, кoятo oтивa oтвъд прaвoмoщиятa нa oбикнoвeнoтo Нaрoднo cъбрaниe, e мнoгo cилeн хoд на Борисов. Дори и да се вземе политическо решение да не подкрепят промяна на конституцията, от което те ще загубят, част от депутатите ще гласуват за". Което, според Коларова, означава, че "Борисов има шанс да разцепи БСП".

"За да проведе избори за ВНС Борисов трябва да промени и Изборния кодекс като по този начин ще отнеме патоса на Слави Трифонов и Христо Иванов", развиваше с апломб безумните си тези професорът в Софийския университет.

Източник: epicenter.bg

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.