Проф. Иван Илчев: Всичко, което се прави в отношенията ни с РСМ, има тактически задачи

Проф. Иван Илчев: Всичко, което се прави в отношенията ни с РСМ, има тактически задачи
31-01-2022г.
77
Гост-автор

"Всичко, което се прави в момента, има тактически задачи - да се постигне някакъв бърз успех, който да може да се рекламира пред широката общественост, да се публикува в медиите и да се създаде впечатление за активност. Това, което ние правим (в историческата комисия - б.р.), е насочено към стратегически цели - какво трябва да се промени през следващите 10-15 години, за да има ефект".

 

Коментарът направи пред БНР проф. Иван Илчев, член на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси между България и Република Северна Македония. 

Той съобщи, че следващото заседание на комисията ще е в последните 5 дни на февруари.

Според него сговорчивостта в българо-македонската историческа комисия е само на думи и изчезва, когато се стигне до реалности. 

По думите на проф. Илчев поставянето на историята в центъра на преговорите между София и Скопие е било решение на политиците, които не са предприели никакви решения в останалите области:

"Не направих почти нищо за бизнеса. Бих бил любопитен да видя икономически анализ за прословутия Коридор №8 - колко коли ще минат, колко ще е натоварен. Не съм видял икономически анализ и за самолетната линия - колко души ще летят с нея, какви товари ще се пренасят, колко ще изгодно за РСМ да се лети през София, отколкото през други дестинации". 

Проф. Илчев не е оптимист за постигане на напредък в преговорите в Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователни въпроси:

"Трудно ми е да си представя това, като виждам реакциите на колеги, които са интелигентни и знаещи, но очевидно са толкова моделирани от нещата, които са ставали в Македония през последните 100 години, че им е трудно да надскочат боя си".

Посещението на ОМО "Илинден" в Скопие е било предсказуемо, подчерта историкът и добави:

"Бях казал, че съм убеден, че сега македонците ще инспирират такова посещение. Това е просто начин да покажат, че те имат козове, с които да ни шантажират".

Историкът обясни и, че в България фашистки режим, в смисъла, в който историците го употребяват, не е имало:

"Имало е десен авторитарен режим, който не се различава съществено от режимите, които са съществували в Полша, Унгария, Румъния, дори и в Югославия по това време. За мен голямата изненада от новото правителство беше, когато се проведе КСНС и видях хората, насядали около масите и покрай стените в залата. На масата не се изненадах кой седи, но видях, че покрай стените никой не стои, а там е мястото на експертите, които в случай на нужда да дават информация и експертно мнение". 

   Източник: БНР

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.