Проф. Илко Гетов: Обсъжда се увеличаване на валидността на ваксинационните сертификати

Проф. Илко Гетов: Обсъжда се увеличаване на валидността на ваксинационните сертификати
28-09-2021г.
23
Гост-автор

"Категорично можем да твърдим, че ваксините защитават поне 12 месеца, тъй като това е периодът на активно наблюдение, който до този момент е приключен. Обсъжда се увеличаване на валидността на ваксинационните сертификати. Вероятно за хората, които нямат придружаващи заболявания, няма да се наложи поставяне на допълнителна доза от ваксината". Това заяви пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата и уточни, че единственият начин за защита от Covid-19 остава ваксинирането.

Проф. Гетов допълни:

"Очаквам в началото на октомври да има вече официално разрешение от Европейската агенция по лекарствата за трета доза на ваксината на Пфайзер/Бионтех (Comirnaty)".

По думите му в документацията, която е подадена за одобрение на трета доза, има данни от клинични изпитвания и наблюдение на пациенти и предположи, че ще бъде взето положително решение.

"Официална местна препоръка за трета доза има в 10 държави от ЕС, сред които и България, условията са еднакви - хора над 65-годишна възраст, с отслабен имунитет, на терапия, хора в социални домове", обясни той.

Според него заради лошото ниво на ваксиниране на населението България върви към ваксинационен локдаун.

 

Той подчерта, че трябва да се обясни на хората, какво ще се случи, ако не покрием праговете от минимум 65-70% от населението да са ваксинирани:

"Ето първия факт - от днес сме в тъмно червената зона на САЩ за пътувания, т.е. не се препоръчва на граждани на САЩ да пътуват до България".

"Вирусът се изменя и се старае да продължи да съществува. Идеята е с ваксините да спрем мутирането му, за да не се появяват нови варианти", обясни проф. Илко Гетов.

Експертът коментира, че усилено се работи по създаване на лекарство срещу Covid-19, но категорично подчерта, че "каквото и лекарство да се появи, т.е. да бъде разрешено за употроба, то няма да се продава свободно в аптеките".

  Източник: БНР

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.