Проф. Гайдарски: Който твърди, че ваксините ще ни спасят, не е почтен човек

Проф. Гайдарски: Който твърди, че ваксините ще ни спасят, не е почтен човек
24-11-2020г.
21
Гост-автор

Проф. Радослав Гайдарски разкри как трябва да подходим, ако установим зараза с ковид.

„Глупаво е човек да се лекува по телефона или да се лекува по указания от близки и познати. В никакъв случай такова лечение не трябва да се провежда, това е лаическо и опасно за болния“, заяви пред БНР проф. Радослав Гайдарски, бивш здравен министър.

Той препоръча задължителна консултация с личния лекар и със специалист, когато човек разбере, че е бил в контакт със заразен и развие първи симптоми: „Коварното на този вирус е, че бавно се развива, но уврежда съдовете и може много бързо човек да бъде ликвидиран от Covid-19“.

По думите на проф. Гайдарски в България ситуацията с епидемията е много подценена: „Съществува хаос в организацията на здравеопазването! Веднъж се взема едно решение, после – друго и трето. … Това е основното – няма единомислие и това унищожава здравеопазването. Дали ще има Covid болници, дали отделения, дали нещо трето.- това доведе до този хаос“.

„Не мога да си представя болен да почине на стълбите пред болницата! Да допуснат това! До един ще ги уволня и ще ги дам на прокурора! Ние имаме страхотно здравеопазване, но към 97-а година я разбиха и докарахме дотук, че никой да не знае кой ръководи предния фронт. Ето това се получи от тази демократична диверсификация в здравната помощ“.

Който твърди, че ваксините ще ни спасят, не е почтен човек, категоричен беше проф. Гайдарски: „Ваксина никога не се прави в пандемия, тя се прави преди пандемия. Тя е средство за предпазване, а не средство за лечение. Ваксините са полезни, но не сега в пандемията“.

Бившият министър на здравеопазването припомни, че още по време на правителството на т.нар. тройна коалиция, в което той беше министър, е приет Пандемичен план: „120 страници написаха моите хора – професори, доценти, които разбират от тези неща. Този план, ако беше спазван, нямаше да стигнем до този хаос“, категоричен беше той, пише Novini.bg.

Проф. Гайдарски сподели личен опит от лечение с ремдесивир, тъй като се е лекувал с него от Covid-19 и се е подобрил бързо. Той изказа учудване, че СЗО не препоръчва употребява на този медикамент при лечение на коронавирусна инфекция.

Източник: Onovini

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.