Проф. Чуков: Войната приключва до 3-5 седмици

Проф. Чуков: Войната приключва до 3-5 седмици
21-03-2022г.
55
Гост-автор

Международният анализатор Боян Чуков заяви в студиото на "България сутрин", че засега не вижда условия за постигане на споразумение. 

"В последното си интервю Зеленски твърди, че Украйна всеки момент ще нанесе тежък удар на Русия и няма да се откаже от Крим и Донбас. Реално обвини НАТО и ЕС, че са го изоставили. Украинският елит не успя да разчете докъде ще стигне помощта. Няма да бъде затворено небето над Украйна. НАТО категорично твърди, че няма да влезе в директен конфликт", обясни експертът.

По думите му, в момента върви втората фаза от военната операция на Русия, а украинските войски почти не се командват от своя генерален щаб и повечето от тях са обкръжени. 

"Бандеровците не се предават, продължават да се сражават и най-вероятно ще бъдат унищожени от руската армия. Обикновените украински военни започват масово да се предават. Много от тях се оплакват, че биват разстрелвани от националистите.  Руснаците няма да се откажат от денациназирането на Украйна", подчерта Чуков пред Bulgaria ON AIR. 

Той цитира френски експерти, според които точно националистите от "Азов" са настъпили червени линии - принуждават ранени руски войници да се обаждат на майките си и да ги карат да манифестират, за да спрат войната. Дадени били и указания за кастрация на пленени руски военни.

Запитан дали страната ни може да поиска да домакинства на преговори за прекратяване на военните действия в Украйна, международният анализатор каза: България е много малка страна, не сме нито Швейцария, нито Турция. Начело на България не стоят много авторитетни политици, чиято дума се слуша по света. 

Според него Молдова е изплашена и иска по спешност да бъде приета в ЕС, считайки, че донякъде ще има гаранция. Приднестровската република пък иска да бъде призната нейната независимост. 

"Не считам, че на този етап Молдова може да се опасява от нахлуване на руските войски на нейна територия, освен ако не се ангажира с пряка дейност срещу Руската федерация", отбеляза Чуков.

Путин би се срещнал със Зеленски само при едно условия, смята Чуков - ако предварително е ясно, че украинският президент ще подпише капитулацията.

   Източник: novini.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.