Проф. Чорбанов: Абсурд държавите все още да са в полувоенен режим

Проф. Чорбанов: Абсурд държавите все още да са в полувоенен режим
07-06-2021г.
16
Гост-автор

"Либералните противоепидемични мерки и слабата дисциплина на хората у нас доведоха до това, че повечето се срещнаха с вируса... Понесохме риска на по-свободното поведение, имахме висока смъртност и висок брой заболели, но голяма част от населението се срещна с вируса. Следва тези хора да бъдат запазени занапред". Това каза пред БНР проф. Андрей Чорбанов, директор на департамент "Имунология" в Института по микробиология на БАН. 

Той поясни, че хора, които имат нужда от ваксинация, трябва да бъдат убеждавани за имунизация:  

"Здравната грижа трябва да бъде насочена към хората с медицински предписания - болни, възрастни, хора с диабет, със сърдечно-съдови проблеми, хора с тежки автоимунни заболявания. Това трябва да е мишената... Огромният брой хора, починали в следствие от вируса, са такива с много съпътстващи заболявания или възрастни хора". 

В предаването "12+3" проф. Чорбанов допълни: 

"Абсурд е година и половина вече държавите да бъдат в полувоенен режим заради превантивност нещо да не се случи... Маските трябва да отпаднат. На открито и при тези температури случаите на нашата географска ширина и при гъстотата на населението ни намаляват. Ако някой се чувства в рискова група, негова грижа е да предприеме мерки за себе си... Хората, прекарали заболяване, няма логика да бъдат с предпазни средства. Ако човек има имунитет, той не заразява и не разпространява заболяването". 

Интервюто с проф. Андрей Чорбанов можете да чуете в звуковия файл. 

    Източник: БНР

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.