Проф. Боян Дуранкев: Отиваме към бюджетен дефицит, което ще попречи за влизането ни в Еврозоната

Проф. Боян Дуранкев: Отиваме към бюджетен дефицит, което ще попречи за влизането ни в Еврозоната
13-09-2021г.
31
Гост-автор

Прогнозната обстановка по отношение на актуализацията на бюджета подсказва, че се отива към съществен бюджетен дефицит, което ще попречи през следващите години да претендираме за влизане в Еврозоната. Това каза в интервю за предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ икономистът проф. Боян Дуранкев.

Той подчерта, че за актуализация на бюджета не е достатъчно да се поискат пари, които да бъдат насочени нанякъде, а да се прецени общата картина на икономиката и обществото в България и то в условията на служебен, а не на редовен кабинет.

"Прогнозите на правителството са за икономически растеж от 3,5% за година и инфлация от 2,5%. По линия на растежа той е подценен като възможност за годината, а що се отнася до инфлацията, тя е силно подценена. Вече официалната инфлация е над 2%, а до края на годината остават три месеца. Неприятно е, че отстъпваме от критериите, които трябва да изпълняваме до приемането на страната в Еврозоната – за т. нар. бюджетен дефицит, който не трябва да бъде над 3%, а е записано, че ще бъде 4,4%", обясни проф. Дуранкев.

"Прогнозната обстановка подсказва, че икономиката има потенциал за някаква промяна на бюджета, приет миналата година и неактуализиран към този момент, но се отива към съществен бюджетен дефицит, което ще попречи през следващите години, най-малко до 2025, да претендираме за влизане в Еврозоната. България остава единствената страна, която не е подготвила и не е предала своя вариант на Плана за устойчивост и в развитие, откъде очаквахме доста солидна сума, при което бюджетният дефицит нямаше да бъде такъв, какъвто е в момента", обясни икономистът.

Проф. Боян Дуранкев коментира, че Еврозоната има своите несъмнени преимущества, сред тях и по-солидна подкрепа при кризи, каквато е пандемията.

Добавката от 120 лева за пенсионерите нарушава принципа на социалната справедливост, но е в изгода на големите партии, коментира още проф. Дуранкев.

„Изгодите на големите партии действително са заложени тук, защото няма никакво основание да даваш 120 лева добавка към пенсиите в момента. Имаше основание да направиш преизчисление на пенсиите. Нарушава се принципа на социалната справедливост. Партийната субсидия от 8 лева също не беше пипната. Очевидно е, че едрите партии имат голяма сметка. Получава се партиен олигопол – които имат големите пари, диктуват парада“, коментира икономистът.

Като положителни факти, записани в актуализацията на бюджета, проф. Боян Дуранкев посочи помощта за бизнеса, която е над 400 млн. лева, както и парите за социални плащания, които са 222 млн. лева. Сериозен е разходът за предстоящите избори до края на годината, за които са отделени 133 млн. лева, каза още той.

„Добра е и актуализацията на плащанията по т.нар. пандемични пътеки за здравеопазването, включително и домашното лечение на COVID-19, но има законов конфликт, защото този, който ще трябва да изписва рецептите, ще реже от собствените си приходи. Което и да е служебно правителство се сблъсква със закони, които работят силно в интерес на големите пари. Източването на здравната каса и образованието са пробойни, които с дипломи от Харвард не можеш да запушиш“, коментира проф. Боян Дуранкев.

Той прогнозира, че ако икономическият растеж се запази такъв, какъвто е, а инфлацията в прогнозните рамки, с преразпределение на средствата в актуализирания бюджет тегленето на нов заем може да бъде избегнато.

Проф. Боян Дуранкев бе категоричен, че следващото правителство трябва да обсъди промяна на данъчната система в България, която е дефектирала отдавна.

  Източник: epicenter

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.