проф. Боян Дуранкев: България отново ще бъде черната овца на ЕС

проф. Боян Дуранкев: България отново ще бъде черната овца на ЕС
28-09-2021г.
35
Гост-автор

България отново ще бъде черната овца на ЕС. Това каза в предаването „Добър ден, България“ на Радио „Фокус“ икономистът проф. Боян Дуранкев. Отново ще предадем последни нашия вариант на Плана за възстановяване и устойчивост в Брюксел, категоричен бе той.

„Отново, за съжаление, една тема, която, още от началото на годината беше актуална. Даже имаше първи вариант, втори вариант и сега най-накрая трети вариант, който, ако не го внесем може да има икономически последици за нашата страна, но може да има и по-тежки, да ги наречем неразписани последици. Защото нашата страна остава на ръба на Европейския съюз във всяко отношение. Отново последни ще предадем нашия вариант на плана и това, което се случва и ще се случи, е, че отново черната овца на Европейския съюз ще бъде България, която нито е в Еврозоната, нито е в „Шенген“. Да прибавя и „Шенген“, защото нас ни гледат вече под лупа. Особено след тези драми, които се случиха в България през тази и миналата година, вероятно ще има и тежки санкции даже. При равни други условия, на България ще гледат като на нещо неприятно, нещо, което не е европейско. Към всичкото това да добавя, че самата Европа, самият Европейски съюз в момента е, ако мога образно да се изразя, на ръба на нервна криза“, обясни икономистът.

Очевидно е, че ЕС е разтърсен в момента, добави проф. Дуранкев.

„Както и да го погледнем, като започнем напускането на Великобритания от Европейския съюз, обмислянето в момента на Шотландия да се отдели, Каталуния още мисли за отделяне на Испания, независимо от всичко, Сардиния от Италия, да добавим и част от източноевропейските страни – Полша и Унгария, които са в пълно противоречия по отношение на вътрешнополитическите реформи, очевидно е, че Европейският съюз е разтърсен в момента. А няма как да не бъде разтърсен и от резултатите от изборите в Германия, които донякъде повтарят изборите в България. За първи път двете основни политически сили имат само около 25%, с много трудни възможности за съставяне на каквото и да било коалиционно правителство. И към всичкото това да добавим и казуса „България“, който буквално виси“, коментира още той.

Най-накрая трябва да се престрашим да внесем Плана за възстановяване и устойчивост, уточни Боян Дуранкев.

„Тлъст проект – почти 300 страници, разработен е в детайли. Личи при него т.нар. „отраслов подход“ – той е известен стар подход, при който има сума от идеи и инициативи на различните министерства. Но все пак той не е малък, защото се отнася за годините от 2021, т.е. от тази, която тече в момента, до 2024 г., и очакванията са за над 6,2 милиарда евро грантове и също така за над 4,5 милиарда евро заеми евентуално, които ще поискаме, като основната цел на този План за възстановяване и устойчивост – той неслучайно е „възстановяване и устойчивост“ – е за икономическо и, забележете, социално възстановяване от кризата, която е породена от Ковид пандемията. И само да вметна като апендикс, че вече имаме доста страни, които са одобрени техните планове“.

Парите от този план не са застрашени, обясни проф. Дуранкев, но за да ги получим, трябва да погледнем т.нар. пет основни цели: по-интелигентна и България, и Европа, по-зелена, по-добре свързана, по-социална и по-близо до гражданите. Тези пари, които ще получим от Европейския съюз, нито са много, нито малко, но все пак са една добавка за развитието на страната, добави той.

   Източник: focus-news

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.