Проф. Ана Кочева: За съседите ни Кирил и Методий са създали древномакедонската азбука

Проф. Ана Кочева: За съседите ни Кирил и Методий са създали древномакедонската азбука
08-02-2021г.
6
”След известно затишие, отново се връщаме много назад, за да разберем, че Кирил и Методий и Св. Климент Охридски са създали древномакедонската азбука”. Това каза проф. Ана Кочева от Института за български език на БАН, коментирайки езика на Северна Македония.

Ботевото "На прощаване" е превърнато в македонска народна песен без автор, посочи още професорът. Тя обясни, че в книгата, издадена от БАН за официалния език на Република Северна Македония, са описани много такива случаи.


"Това е само върхът на айсберга. Има чудовищно много такива примери", каза още проф. Кочева.


"От мига, в който е създаден македонският книжовен език, започва лавинообразна подмяна на фактите", обясни тя. "Ние го приемаме лично, но това е начинът в Македония да се се допират до тази поезия", допълни проф. Кочева.


"Нашата книга от БАН е 60 страници, за да може лесно да се чете. В Македония в спешен порядък отговориха с 4 тома от по 700-800 страници. Целта е да се покаже континуитет на македонския език във времето и пространството, т.е. че е започнал от 9 век", разказа професорката. И допълни, че "имаме всички доказателства и документи, че това е прекодифициран български книжовен език". Тя обясни, че не става дума за диалект, а за стилизиране и регионализиране на езика. При граматиката, която е гръбнакът на езика, цялата структура на македонската норма е българска, допълни Кочева.


"Ние сме сащисвани периодично от това, което става. "В Скопие се работи по метода "нямам докази, ама твърдим". По силата на тази максима се развива цялата наука в Република Северна Македония. Те няма какво друго да правят, ако не манипулират историята на езика и художествените произведения. Няма да имат какво да работят нашите колеги", заключи тя.

 

 

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.