Проблясъци за 3 март – Ех, тия руснаци, ех тоя Борисов, тоя Радев…

Проблясъци за 3 март – Ех, тия руснаци, ех тоя Борисов, тоя Радев…
03-03-2021г.
18

Стига с тия руски комунисти…

За 3 март:
Според едни е освобождение, според други – ново владичество, равно на османското.
Аз само казвам: ако не беше Руско-турската война от 1877-78 г., независимо от какви подбуди е бил воден императорът, и като имам предвид хала на цялото ни освободително движение, щяхме да видим освобождение през крив макарон – и не през 1908, а едва ли преди 1918 г. – точно като Албания.

Нямаше да има ни Батенберг, ни Фердинанд, ни Рачо Петров…

А това, че някои смесват Александър II, Чехов, Ленин и Путин в едно, си е техен проблем.

По този повод: пътувам с такси до ул. „Чехов“ в кв. „Изток“ и всезнаещият таксиджия се изцепва: „Аман от тия улици на руски комунисти!“.

Така че – честит празник, пък комуто харесва! (дори Кобургите не са го променили)

P. S.: Кажете на някой грък да махне руснаците от 1821 г., тази година празнуват 200-годишнина – ще ви наругае, а може и по-лошо (бел. ред. – начало на въоръжената борба за освобождение на гръцкия народ, подпомагана от Русия и организирана от руски поданици с гръцки произход).

Най-забавното, което съм чувал на 3 март:

Българско официално лице произнася реч по случай празника. До мен чуждестранен професор-историк, който знае български. Питам го:

– Разбра ли речта?

– Разбрах.

– И какво разбра?

– Ами че българските опълченци освободили България, ама имало и един руски доброволец, та затова му вдигнали паметник в центъра на София.

– –
От фейсбук страницата на Ivan B. Genov

Борисов на едно честване не смее да се появи, как ще разрешат на Радев…

Гледам некои ‘фанали да роптаят, задето правителството забрани достъпа до Шипка за националният празник…

Викат, лицемерие било да се забранява разходка в планината, при положение, че ресторанти, игрални зали, хотели, ски курорти работят. В пристъп на грижа за общественото здраве, правителство решило даже да отклони и транзитният трафик през прохода. Ама критиците недоволни, не било редно, как така.

А да питам аз, редно ли е да имаме лидери на извънпарламентарната опозиция, като Христо Иванов, които да ходят свободно по улицата, да правят лайв-ове по половин час от най-централни обществени места, а нашият премиер да не може една църквичка във Варна да открие, без да му викне некой „оставка“, „чекмедже“, „Мата“?

Редно ли е да имаме президент, който може да отиде не само на Шипка, ами в „Панорама“ по БНТ, и не само да отиде, а и да си тръгне, а нашият любим премиер от девет месеца да му се налага да се крие в мобилната землянка, да се катери по недостроени виадукти, да ремонтира непристъпни манастири, да чете прескомюникета на „Мудис“ на пън в гората? Милият, нито на 6-и, нито на 22-и септември можа да се покаже някъде. А ПКП-то още помни речта си в Търново.

И сега, един месец преди изборите, да позволят на Радев да говори на Шипка, то не е ли като дузпа в 93-та минута?

  Автор: Петър Бакалов, фб

  

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.