При Борисов и Шиши да нахлуят сини ултраси, не при Сираков

При Борисов и Шиши да нахлуят сини ултраси, не при Сираков
02-07-2021г.
18
Гост-автор
Сини ултраси нахлули в офиса на „Левски“ и искали собственика Наско Сираков да им отговори, какво става с отбора. Според тях именно той носел вина за катастрофалното положение на „отбора на народа“.
 
Дали сами са решили да щурмуват или някой им е подсказал – ще стане ясно, но не е толкова важно. Само че агресивната група е сбъркала адреса – трябвало да потърсят сметка и обяснение от бившия премиер Бойко Борисов. Който сериозно се интересува от процесите в „синия отбор“ знае, че от години съдбата на „Левски“ е в ръцете на Борисов. Именно той решаваше кой да е собственик, какви пари да се изперат през клуба, какви сделки да се сключат с други собственици на отбори, също поставени от него на тези позиции.

Ще припомня някои моменти, които трасират потъването на отбора о „Герена“.  

Преди време в. "Капитал" разкри, че ден преди Коледа на 2011 г. свързаната с Цветан Василев фирма "Билдинг рисорт" е отпуснала паричен заем на кипърското дружество "Дигерасо Лимитид". Целта била да се финансира покупката на акции в "Левски" и половината от дълга на клуба към собственика Тодор Батков. В спешно включване по "Дарик радио“ след излизането на материала Батков заявява, че въпросното дружество е негова собственост, а не на Делян Пеевски, както се твърди в някои медии, в т.ч. в "Капитал" и Фрог нюз.

Батков обаче все пак призна, че е получил заем в труден момент от Цветан Василев. За такъв обаче Василев отрича. "Ако съм му дал заем, защо залогът на 39% от акциите на "Левски" не е в моя полза, а е в полза на подставените лица, свързани с този кредит? Ако кипърската фирма, в която г-н Батков е заложил 39% от акциите на "Левски", е 100% негова собственост, каква е логиката да дава в залог акциите на "Левски" сам на себе си? Кого лъже с този залог г-н Батков", пита съвсем основателно Василев.

Според публикуваните документи кипърската офшорка "Дигерасо Лимитид" е придобила 195 хиляди обикновени поименни акции и 120 хиляди поименни привилегировани акции от капитала на "ПФК "Левски" АД, както и 50% от всички вземания на Тодор Батков към футболния клуб, като цената на цесията е 184 хил. лв.
Офшорката е придобила 39% от обикновените поименни акции и 48% от поименните привилегировани акции, или общо 42% от капитала на клуба.

Така че още тогава става ясно, че Делян Пеевски държи 42% от капитала на клуба и командва парада.

И следващият ход на Борисов за контрол върху „Левски“ не закъсня: собственици на клуба станаха адв. Александър Ангелов, Иво Тонев, близък на премиера тогава Борисов и пловдивския бизнесмен Николай Иванов, предприемач.

Отначало някои привърженици на отбора помислиха, че „Булгартабак“ на Пеевски ще финансира отбора. Останаха излъгани.

Тогава на хоризонта се появиха „Виваком“ и „Главбулгарстрой“ като финансови благодетели на клуба. По решение на Борисов и Пеевски, разбира се.

От „Виваком“ към „Герена“ наистина са тръгнали милиони, но далеч не всички са стигнали до там. Затова и дълговете на клуба, вместо да намаляват, са нараствали. В различни периоди те надминават 20 млн лева.

Да не забравяме, че Иво Тонев е представлял Бойко Борисов в управата на „Левски“, а адв. Александър Ангелов – Делян Пеевски. Николай Иванов е бил сложен за цвят, както и да даде едни пари под формата на такса "спокойствие"…

Обещанията и големите планове за розово бъдеще на отбора от триумвирата съвсем скоро бяха забравени. Финансовото положение на клуба се влошаваше.

Тогава Пеевски и Борисов вадят пореден заек от шапката, този път в лицето на бизнесмена Спас Русев. И той се появи със синьо шалче и измрънка колко велик отбор е „Левски“ и как щял да направи всичко за неговото финансиране, просперитет и успехи. Нищо и половина. Празни приказки и още по-прана каса. Накрай Спасов потъна нейде в дебрите на мътните сделки по придобиването и продажбата на „Виваком“, а клуба се оказа затънал с още няколко стъпала надолу…

Появата на Васил Божков като собственик бе поредната надежда. След година и нещо управление стана ясно че бизнесменът е налял над 20 млн в отбора. В този момент срещу него започна атака от прокуратурата и той се оказа в Дубай. Оттам обясни, че е поел отбора под натиск от Борисов, но въпреки това е направил каквото може за него.

След странни еквилибристики акциите на дружеството се оказаха във владение на Наско Сираков и Тити Папазов. Случиха се и няколко трогателни акции за събиране на средства сред привържениците. Но с пари от „просия“ професионален клуб трудно се издържа.

И забележете, в драматичен момент се появи отново Пеевски, който дари 500 000 лева. Казусът се оказа деликатен: от ръководството някои благодариха, но привърженици обявиха определиха случилото се като „морален фалит“.

След информацията, че САЩ налагат санкции срещу Пеевски по закона „Магнитски“ (за корупция, пране на пари, нарушаване на човешки права и пр.) фирмата „Интръст“ ЕАД се оказа в списъка на санкционираните, изготвен в следствие на американските мерки от българското Министерство на финансите. Същата фирма е онази, от която дойдоха 500-те хиляди като дарение от Пеевски…

Наско Сираков заслужено е легенда за всички, обичащи „Левски“. Дали качествата му като футболист са достатъчни да менажира целия клуб, е друг въпрос. Но истината е, че той попадна може би на подходящото място, но в крайно неподходящ момент.

Десетина години Борисов и Пеевски са вършили с „Левски“ каквото им хрумне и единствено в лична изгода. Първо, за да имат на своя страна привържениците на „сините“ и най-вече ултрасите, за специални поръчки. И второ, да превъртят през клуба едни милиони.

Сираков често е благодарил на Борисов за направеното от него за „сините“, премълчавайки ролята на Борисов за проблемите на клуба. Дори когато е твърдял, че помага, Борисов го е правил с користна цел. Не само за "Левски", но и за други отбори и това се е отразило пагубно на целия български футбол. Това го знаят всички, които поне малко се интересуват от спорт.

Така че не търсете отговорите при Наско Сираков, а идете при Борисов. Шиши е в Дубай и най-вероятно въобще не му пука за „Левски“, както и за всички бизнеси, които заграби и след това съсипа.

   Източник: frognews

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.