Президентът Румен Радев: Видяхме какво е пандемията да се управлява неадекватно, за първи път имаме план

Президентът Румен Радев: Видяхме какво е пандемията да се управлява неадекватно, за първи път имаме план
06-08-2021г.
38
Гост-автор
България е изправена пред редица кризи, включително и политическа. Целта не е да затваряме държавата, целта не е да затваряме бизнеси. Това каза президентът Румен Радев на спешна среща с част от служебния кабинет заради COVID-19. Според мнозина здравни експерти сме на прага на следваща COVID вълна. В тази връзка е изключително важно да има ясни мерки и действия на правителството за справяне с пандемията. Вече видяхме какво е да се управлява неадекватно, с хаос и некомпетентно, без критерии и без план в лицето на предишната власт, заяви Радев в началото.
Румен Радев: Видяхме какво е пандемията да се управлява неадекватно, за първи път имаме план

Състоянието на пандемията и развитие на следваща вълна събра извънредно при президента няколко министри. Това наложи здравният министър Стойчо Кацаров да прекъсне отпуската си.

Предишните вълни от коронавирусна инфекция са управлявани хаотично, неадекватно и без план, каза  Румен Радев в началото на работна среща. Според него е важно да има ясни и надлежно разписани мерки на правителството за справяне с пандемията.

"Виждаме, че случаите нарастват всеки ден и специалистите споделят, че сме на прага на следваща вълна", добави той.

Държавният глава уточни, че днешната среща не е за определяне и дискустиране на локдаун, а за да се информират българите, които имат право да знаят как правителството управлява кризата и мерките, които още бъдат предприети.

Радев поздрави служебния министър на здравеопазването, че за кратко време са направени анализи на справянето с предишните вълни, както и за това, че за първи път имаме подробен план с ясни критерии и показатели как да се разгърне здравната система, така че да се минимизират последствията.

"Досега страната ни е на трето място в ЕС по смъртност от коронавируса и на 8 място в света", допълни Радев.

Всички министри - на здравеопазването, на социалната политика, образованието и туризма, както и финансовият Асен Василев, настояха за спешна актуализация на бюджета сега, защото след месец-два ще бъде късно.

"Имаме шансове да преминем по-леко, с по-малко жертви и разходи, и по-малки ограничения на бизнеса", докладва Кацаров на президента.

Броят на заразените расте през последните седмици, все още се намираме в зелената зона, активните случаи растат.

В рамките на следващите 7 до 10 дни страната ни ще навлезе в оранжева зона или второ ниво на опасност, докладва здравният министър Стойчо Кацаров пред президента на свиканата от него извънредна среща на "Дондуков"2.

Той посочи, че сме подготвени да посрещнем новата вълна, но от финансова гледна точка поиска спешна актуализация на бюджета в парламента.

Кацаров призна, че властите не могат да преодолеят негативните нагласи спрямо ваксинирането. По данни от днес близо 70% от лекарите са с поставена ваксина, похвали се министърът.

Тестове, облекла и средства за дезинфекция на този етап нашата оценка е, че системата разполага с достатъчно и не е необходимо нищо допълнително, уточни Кацаров.

След здравния министър докладва и вицепремиерът Гълъб Донев - за социално-икономическите мерки при евентуално ново затваряне.

И той на свой ред отправи апел за спешна актуализация на бюджета, за да има пари за пенсионерите.

"Ако тя не се случи до края на август месец, трудно биха се намерили средства по различни разходни пера на бджета. Ако не се случи по-бързо, пак би трябвало да търсим средства за 50-те лева на пенсионерите, евентуално резерви в бджета за пренасочване на допълнителни 104 млн. от други разходи.

Достигнали сме рекордно ниска безработица от 5,4%, похвали се социалният министър.

"165 557 души са регистрираните безработни, което е малко над 5,04%, това са най-ниските показатели, откакто ги следи Агенцията по заетостта. Понижението е около 36-37% на годишна база. Това е показателно и по отношение на приходите в НОИ, НЗОК и други от данъци и осигурителни вноски", обобщи вицепремиерът, който изреди всички вече известни мерки за подпомагане на хората и бизнеса при ограничения заради пандемията.

"Затварянето на сектори в настоящия момент попада в хипотезата на негативния сценарий", направи уговорката вицепремиерът.

   Източник: ГЛАСОВЕ

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.