Президентството обвини Борисов в лъжа за „Три морета“

Президентството обвини Борисов в лъжа за „Три морета“
23-10-2020г.
5
Гост-автор

Няколко часа, след като премиерът Бойко Борисов категорично отрече да има общо с COVID скандала, провалил визитата на президента Румен Радев в Естония, от прессекретариата на държавния глава излязоха с подробна справка за сюжета около международната инициатива "Три морета" и действията на управляващите в опит да осуетят домакинството на България.

Абсолютно всичко, което България трябваше да направи от страна на правителството за инициативата "Три морета", е направено, заяви премиерът Борисов и нареди на разузнаване и контраразузнаване да разберат кой е подал информация към домакините на срещата в Талин, че Радев е бил в контакт със заразен с коронавирус.

От президентството, обаче посочват дата по дата как правителството ни не е искало България да е домакин на „Три морета“ през 2021 г.Публикуваме справката по-долу без редакторска намеса:Още в края на м.г. президентът Румен Радев декларира готовност да бъде домакин на срещата на върха на президентската инициатива "Три морета" през 2021 г. За целта са проведени разговори на българския държавен глава с президентите на всички страни-участнички, в които е изразена тяхната подкрепа за българско домакинство на инициативата през 2021 г.На 26.02.2020 г. при посещение в чужбина българският премиер се разграничава от идеята за създаването на Инвестиционен фонд в рамките на ИТМ и подчертава, че България вече прави важните за регионалната свързаност проекти със собствени пари.

Министър-председателят публично се разграничава от тази позиция едва в края на месец август т.г. след проведени международни срещи в Блед.На 23 юни представител на българското МВнР изразява резерви пред акредитиран в страната ни дипломат, че България може да бъде домакин на ИТМ през 2021 г., въпреки заявеното желание за това от президентската институция.В рамките на видеоконферентна връзка на министрите на външните работи на ИТМ на 30 юни т.г., българският представител заявява, че правителството на България счита за целесъобразно страната ни да не провежда домакинство на инициативата през 2021 г.

На 11 септември т.г. държавният глава проведе на „Дондуков“ 2 среща с посланиците у нас на 12-те държави, които участват в инициативата. На срещата президентът представи идеите си за работа по българското домакинство на „Три морета“ през 2021 г., която да се утвърждава като инструмент за социално и икономическо сближаване в Европа. В същия ден на среща с дипломатическите представители министърът на външните работи подчертава, че България е готова да подкрепи продължаване на естонското домакинството и през 2021 г., за което Естония вече е заявила своите амбиции. Външният министър предлага отлагане на българското домакинство на инициативата. При подготовката на съвместната декларация, която следва да бъде приета на срещата на върха в Талин и да официализира българското домакинство, българското Министерство на външните работи изпраща становище до ресорните министерства на страните-участнички, в което се предлага „отпадане на последния параграф от съвместното изявление относно българското домакинство на срещата на високо равнище на ИТМ през 2021 г.

На 16 октомври, в самото навечерие на посещението на президента Румен Радев в Талин, в президентската институция е получено електронно писмо от представител на МВнР, в което се заявява, че няма промяна в становището на външнополитическото ни ведомство, което е за отлагане на българското домакинство и удължаване на естонското през 2021 г.Съпротивата на правителството срещу българското домакинство на президентската инициатива "Три морета" през 2021 г. продължава до самата церемонията по предаване на флага на домакинството на президента Румен Радев в Талин. От 19 октомври т.г. България е домакин на инициативата "Три морета" с подкрепата на останалите страни-участнички."

Източник: BTV

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.