Прелъстен и изоставен

Прелъстен и изоставен
01-04-2021г.
99
Гост-автор

Премиерът Бойко Борисов се пъне в сизифовски труд вече 20 години в кулоарите на властприлагането, давайки благословия за мистичен брак между собственото си послушанско следване на чуждоземни напътствия и пълноценната защита на нашите национални интереси. Пътем се изявява и като неуморен многостаночник. Като посредством сервилното мнозинство от медиите нашепва в трета октава в ушите на всеки от нас, че точно той и никой друг е бащата на всичко светло във всекидневието ни, създателят на това, що струи радостно в душите ни и ни качва на седмото небе от кеф. А пък лошоправачите, тези мазачи на катранени петна връз Бойко-Борисовите миражи за китни бъднини на нашето Отечество, тези зли изчадия той, Борисов, храбро и безпощадно ще ги срази на изборите. Все на ползу Роду!

Върнем ли лентата на времето, съзираме как от 2009-а персоната Борисов все се самохвали, че е надминал дори американския изобретател Томас Алфа Едисон, като е конструирал мощна политструйка, за да почиства България от миязмите на "комунягите" и "катастрофическото" управление на БСП. 

Напуснем ли територията на общите разсъждения и насочим ли се към конкретността, детайлите наслагват апокалиптична обстановка, която може да съперничи по ужасите си с картината "Герника" на Пабло Пикасо за бомбардировките над мирното баско градче Герника в Северна Испания по време на Гражданската война (1936-1939).

Първо. Б.Б. пое тържествен ангажимент преди изборите през 2009-а да разчисти българската икономика от корупционни практики. Това изобщо, ама съвсем изобщо не стана. Въпреки настояването на Асоциацията за борба против корупцията в България да бъдат обследвани предварително всички законопроекти дали не създават условия за корупция и съответно да бъдат отстранени дефектите им. Или да бъде прилаган използваният от правителството на САЩ софтуер за обследване на тръжните процедури за наличие на тайни договорки и/или комисиони. Също и да бъде използвана системата "ARACHNE", препоръчана от ЕК на държавите членки за контрол върху тръжните процедури. Както и да бъде въведен т.нар. Закон на Линкълн - Закон за фалшивите претенции. Одобрен от Конгреса на САЩ още през 1863 г. и даващ възможност на активни граждани да разобличават ощетявания на държавната хазна. За награда те получават до 30% от възстановените държавни загуби. Е, при този вариант масовата игра на "стражари и апаши" у нас е гарантирана. Тогава може и много пари да икономисаме от заплатите в прокуратурата, която и без това преднамерено блее пред системната корупция. Уви, грънци! Точно обратното се случи при управлението на Б.Б.: корупционните машинации при големите тръжни процедури избуяха като гъби след дъжд. Затова именно тук, в България, бе регистрирано световно откритие: държавните мангизи могат да бъдат крадени не само на пачки, но и на бали. И има за всички, без тия няколко милиона българи и българки, които са скъсани на изпита по тарикатлък и не са се открехнали как в живота да играят всичко коз. 

Второ. Най-трудното в работата е да си гледаш работата. Особено когато си седнал върху министър-председателския стол. В читанките за държавно управление е записано, че двата основни критерия, по които бива оценявано едно управление, са ефективност и легитимност. Ефективността се върти около това колко бързо правителството може да намери успешни решения на възникнали проблеми, докато легитимността е свързана с въпроса доколко гражданите подкрепят тези решения.

В бележника на живота персоната Б.Б. получава поредица от цафки, сиреч оценка слаб 2. Например официалното "осъждане" от Борисов на политиката на руските власти в казуса "Алексей Навални". Ах, какъв непростим грях, че съдебните власти в Русия не си пишат на коляно решенията по "услужливото" суфлиране откъм двата бряга на Атлантическия океан. Понеже им е ясно като бял ден, че подражателят обрича сам себе си на безнадеждна посредственост. На това отгоре ще го гризкат и заради авторските права върху неолибералната доктрина.

Борисов си е наумил, че българският народ е кретенозавър с мозък, голям като хапче витамин С, а реотаните му да загрява колко прави 2+2 съвсем са разбрицани. Затова и Б.Б. вече 10 години го пунтира по проблема с развитието на българската енергетика за в бъдеще. Което обстоятелство подтиква по-съобразителните индивиди сред българското население отсега да се светнат как се отоплява иглу и да се ограмотяват как са си готвели съплеменниците на Петкан. 

Сега на Борисов му е изкомандвано "кръгом!" и той, врътнал се като пумпал от времето, когато парадираше, че членската книжка в БКП топли сърцето му, 25 часа в денонощието стои на задни лапки и чака ли чака командите от западна посока. А Департаментът на САЩ го зашлеви. Като прилъстена и изоставена мома е. Нерешеният от Бойко Борисов проблем е, че той бягаше по тъч линията, вместо да подаде пример за възвеждане на националното самосъзнание на по-висок етап, отколкото е утвърденото досега чупене на стойки пред "големите". В противен случай при конфликт на интереси между нашите и някой от "големите" България винаги ще бъде на нула. Както е досега.

 * Авторът е председател на УС на Асоциацията за борба против корупцията в България 

    Автор: Славчо Кънчев

    Източник: Дума

Banner

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.