Предстои въпросът: колко бежанци България трябва да поеме в солидарност с другите членки на Европейския съюз?

Предстои въпросът: колко бежанци България трябва да поеме в солидарност с другите членки на Европейския съюз?
24-08-2021г.
18
Гост-автор
Предстои въпросът: колко бежанци България трябва да поеме в солидарност с другите членки на Европейския съюз?
Нито един.
Безспорно се развива голяма драма в Кабул. Безспорно трябва да се помогне на тези в беда. Въпросът е само кой отговаря за „възникналите проблеми“ и къде отиват неизбежните бежанци. Демек, кой плаща сметката?
С много редки изключения всички мащабни конфликти, няма значение къде по света, са следствие на
а) колонизацията и/или
б) глобализацията.
Колонизацията е да откраднеш от по-бедния или по-наивния суровините за собствено ползване, а глобализация означава не само всички суровини по света да принадлежат на по-силния играч, но в същия момент по-слабият да е принуден да му изкупи и продуктите. На първи етап глобализацията се налага чрез красиви рекламни кампании, които създават желаната потребност, но ако това не работи, им спретват на непослушните:
а) някаква стара аристокрация или духовник от стар и изгонен род, който да осигури достъп до суровините и пазарите,
б) нов силен лидер, ако временно няма аристократичен вариант или ако нито а) нито б) не работи, винаги има вариант:
в) въоръжават банда калпазани,
Вариант в) не е за предпочитане, защото води до неплатежоспособен местен пазар, но поне ще позволят суровините да бъдат взети на безценица. Това е цялата схема. Нищо повече и нищо по-малко.
Да съм казал нещо ново? Най-вероятно не. Но какво е по- стресиращото в цялата работа?
По-стресиращо е, че не ни е позволено дори да повдигаме въпроса дали няма нещо сбъркано в цялата тази практика. Прието е, че глобализацията е добре за всички. Счита се за добре, че всички най-накрая ще имаме шанс да живеем като Американците, или като Холандците, или като Англичаните. И ако не искаш? Тогава си пълен идиот. Аутсайдер. Анти системен. Антиваксър. Комунист, Нацист, Талибан или Терорист.
Всички имаме усещането, че някаква лудост превзе света. Лъха на някаква колосална несправедливост, но не може да се посочи точно от къде идва тя.
Радвам се че живея тук с моето семейство, в една територия, където сме свободни. Където гледаме по възможно най-елегантен начин да минем между капките и където глобализацията някак си не залепва, сякаш всички Балканци имат тефлоново покритие. Благодарен съм, че живея тук, въпреки че няма нито един усмихнат по улиците. Не ме поздравяват, когато разхождам кучето си, дори много хора ме мразят защото се ожених за най-красивата жена в страната и някои ме обвиняват в съвременна колонизация защото не ни е зле финансово...
 
Автор: Патрик Смитьойс

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.