Предприемачите са бесни на държавата "спасител"

Предприемачите са бесни на държавата
03-12-2020г.
24
Гост-автор

 Г-жо Капон, справя ли се правителството с ролята на спасител на икономиката в условията на небивала криза? 

-  Всички виждаме как се "справя". Вече 9 месеца чакаме управляващите да излязат с ясен план и работещи мерки, а вместо това виждаме пълна неадекватност. Давам ви съвсем пресен пример - през лятото обещаха на бизнеса две важни мерки за подкрепа - безвъзмездна помощ за т.нар. малки-големи фирми (с обороти над 500 000 лв., но с малък персонал, между 10 и 49 души),  и помощ за адаптиране на работните места в условията на пандемия. "Ковид адаптацията" беше чудесна мярка за сектора, в който аз самата работя -  събитийната индустрия, която заради пандемията бе принудена да премине във виртуална среда.

- Имате предвид фирмите, които организират конгреси, изложения, конференции, семинари и т.н.?

 

- Да, и мярката беше шанс за тези фирми да се приспособят към новите условия на работа - да инвестират във виртуални студиа, в софтуер за провеждане на такива събития онлайн. Обещаната подкрепа от държавата бе за 70% от инвестицията плюс 30% собствено участие - тоест това не е подаяние за умиращ бизнес, а е мярка  за фирми, които искат да продължат да работят и имат перспектива.

И така, фирмите готвиха документи, писаха планове, а в деня, в който бе обявено, че ще започне кандидатстването, двете мерки бяха отменени и бе обявено, че парите ще бъдат пренасочени за "други нуждаещи се сектори". Пълен скандал.

-  И кои са тези други сектори?

-  Любимият на Бойко Борисов кръчмарско-ресторантьорски бизнес. На практика  единствената мярка, която работи, и то ограничено, е схемата "60 на 40".  За онези 10 000 лева подкрепа - повечето договори бяха сключени през септември.  Та една обикновена малка фирма, като си плати тока, водата, телефоните, СОТ и парите са свършили. Чак в края на ноември, с 6 месеца закъснение, бяха обявени списъците на средните предприятия, одобрени да получат до 150 000 лв. безвъзмедна помощ. Те подадоха документи през юли, сега тепърва ще се сключват договорите с тях, а парите ще им бъдат преведени догодина.

Мерките са хаотични и очевидно се предлагат и провеждат от хора, които нямат нищо общо с реалния живот. Обясняват ни, че били осигурили евтини кредити през държавната банка ББР. Нека да е ясно - тези кредити не са евтини. 7% лихва не е ниска лихва!  И тези непрекъснати пренасочвания на евросредства от оперативните програми са безкрайно порочни, създават объркване, парите не се насочват към реалния бизнес, към производството. 

-  Какво можеше и какво трябваше да направи правителството, за да подкрепи реално бизнеса?

 -  Има много възможни мерки - и банални, и дръзки. На първо място можеше да се отмени временно наказателната лихва по задълженията към бюджета за 2020 г. Това е един от простите начини да се помогне на бизнеса  - да не го наказват, ако не успява да плаща в срок  ДДС, корпоративен данък и т.н. Защото в момента за фирмите всеки лев е важен и непрекъснато се налага да избират кое плащане да направят и кое да отложат.  Не става дума за опрощаване на данъци, а просто да не се трупа 10% лихва. Тази висока лихва превръща задълженията на фирмите към бюджета в нещо като бърз кредит   - сумите бързо нарастват. 

И като говорим за кредити - ако държавата искаше да помогне реално на бизнеса, трябваше да поеме лихвите, а също и таксите по банковите заеми. 

Ето и едно по-нестандартно антикризисно предложение - да се обединят в една финансова година добрата 2019-а и трудната 2020-а, така че данъците, които фирмата е платила 2019-а година, да се броят за авансови вноски за сегашната година, да се обедини финансовият резултат.  За много фирми 2020-а е година на трупане на загуби.

-  Дайде пример как би работило облекчението.

- Ако една фирма е имала 300 хиляди лева печалба миналата година, тя е внесла 30 000 лв. корпоративен данък. Ако през 2020 г.  фирмата има 200 000 лв. загуба, като съберем финансовите резултати от двете години, разликата от  20 000 лв. ще бъде върната на фирмата, защото тя авансово е надплатила тези пари. Да, това е минус за бюджета, но ще позволи на фирмата да диша, да оцелее. Тя е била коректна, когато е работила в нормални условия и е печелила. Нека сега в трудните времена държавата да прояви толерантност. А този, който е крил данъци, няма да има какво да приспада. Тоест това е мярка за коректните данъкоплатци, които си имали принос към бюджета. Тя не е сложна за администриране, а в същото време много ефективна и е далеч по-полезна от хвърлянето на пари наляво и надясно.

Друго, което държавата отказва да направи - да замрази местните данъци и такси - да не ги начислява за недвижимите имоти, които фирмите не ползват, защото са затворени заради ковид-кризата. Тези плащания са голяма тегоба за бизнеса. Затвореният бизнес не произвежда боклук, тогава защо трябва да плаща такса смет?!

Ами винетките -  колко месеца някои фирми не работиха, колко камиони и автобуси останаха в гаражите, защото няма пътници и товари? Дори имаше КПП-та. Някой да удължи  срока на винетките - за бизнеса и за гражданите? Няма такова нещо. 

Тук искам да подчертая, че докато предприемачите се чудят как да оцелеят,  управляващите вдигат заплатите на чиновниците, администрацията си раздава бонуси, връща се заплащането за държавните служители в бордовете. Хората от частния сектор са изумени и гневни  - те се чудят как да преминат през ковид кризата, а Борисов храни чиновниците !

Но ще повторя, най-лошото е, че правителството няма план за действие, коронакризата се "управлява” със заповеди на здравния министър, а в реалната икономика никой не е наясно какви изненади готвят управляващите.

-  Е, няма да отречете, че има поне един бранш, който често получава подаръци - заведенията? 
-  Подсещате ме за поредното безумие на властта - да намали ДДС за ресторантите, при положение че години наред отказва да свали ставката за лекарствата и за медицинските изделия и приспособления за хората с увреждания.  Бясна съм!

Трябва да има приоритети. Нямам нищо против ресторантите и баровете, но защо не намалиха ДДС за храната в магазина тогава?!  Бойко Борисов преобърна цялата философия на ДДС. Това е данък, който облага потреблението, и би трябвало свалянето на ставката от 20% на 9% да доведе до падане на цените и хората да хапват по-евтино в заведенията. Вместо това се оказа, че намаляването на ставката трябвало да компенсира ресторантьорския бизнес, да подкрепи приходите му. И така няма нито едно меню, което да е поевтиняло, дори цените са увеличиха. 

Пълно безобразие е. Знаете ли, че същата тази държава наказва с 20% ДДС хората, които трябва да си купят протеза - след катастрофа и тежка операция, например.  Има протези, които струват 12 000, 50 000 лева. Държавата им "помага" с 600 лева, но ги товари с 20% ДДС. Пълен абсурд. 

-  И по каква логика ДДС за лекарствата е 20%? 

- Всъщност трябва да е нула процента ДДС за медикаментите. Наскоро правих изчисления колко струва лечението на семейство, което се е заразило с коронавирус - примерно детето е само приносител на заразата, майката боледува леко, а бащата е по-зле. По груби сметки лечението в домашни условия  - от витамините и антибиотиците до тестовете и скенера на белите дробове (който струва 140 -180 лв.), излиза за тримата около 1200 лева.  И няма значение, че хората всеки месец си внасят здравните осигуровки...
- Няма ли да похвалите управляващите поне за данъчните облекчения за деца?

- Това е пълен фарс - и начина, по който го приеха, и размера на облекчението - 40 лв. месечно.  За сведение на управляващите ще кажа, че 40 лева струва един частен урок на детето по български език или математика. Или една третина от пурата на премиера.

Източник: Сега

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.