Предизвестена ли е смъртта на ДБ?

Предизвестена ли е смъртта на ДБ?
13-10-2021г.
25
Гост-автор

Ситуацията в коалицията се усложнява още повече от номинацията на Лозан Панов за президент

Преди броени дни Методи Лалов пусна статус във Фейсбук срещу Христо Иванов и ръководството на ДБ. Той поиска оставката им, като ги обвини в задкулисни сметки, заблуждаване на електората и „комсомолщина“. Освен името на Христо Иванов, Лалов посочи и тези на Ивайло Мирчев и Антоанета Цонева.

Най-радикалните привърженици на ДБ веднага скочиха на Лалов, наричайки го „предател”, „трол”, „обслужващ статуквото” , а най-верните поддръжници на Иванов и сие, от няколко дни неуморно творят хвалебствени статуси в защита на ръководството, осъзнавайки опасността подкрепата на избирателите към ДБ да се сгромоляса буквално месец преди изборите. Нещо, което започна още с обявяването на новия играч на сцената, а именно проектът на бившите служебни министри Кирил Петков и Асен Василев. Според вътрешни източници, разцеплението в ДБ е започнало от този момент, което е довело и до искания от страна на ключови фигури, да отпаднат гражданските лица от листите. Причината е, че хора като Антоанета Цонева, Атанас Атанасов, Ивайло Мирчев и други, не са сигурни, че ще бъдат избрани, поради очаквания нисък резултат през ноември. Единствената опция е да се заложи само на партийни фигури, което ще осигури място в парламента на „старите кучета”. 

По-този начин ще отпаднат харесвани от избирателите лица, като Мартин Димитров и Елисавета Белобрадова. Запознати до партийните дела на ДБ твърдят, че в момента Лалов се явява като изразител на позицията на доста от засегнатите. Тази вероятност посочи самият Лалов в един от статусите си: „Да сте разбрали в "Да, България" или в ДБ да са определени преимуществено като водачи на листите за народни представители хора от младежките организации на "Да, България" и ДСБ и млади хора от "Зелено движение"?”
Проблемът със спуснатите отгоре назначения не е от вчера. Плевен отново се очертава да предизвика раздор между "Да, България" и ДСБ. На последните избори приближените до Христо Иванов блокираха номинацията на Стоил Яков, която беше одобрена от националното ръководство на ДСБ и наложиха Найден Зеленогорски. Във Варна ситуацията не е по-различна - ДСБ са въстанали и са заявили, че ако Стоян Михалев пак води листата, варненското ДСБ ще я напусне, като заплахата е, че ще се прехвърлят към партията на Петков и Василев. Не по-различна е ситуацията в Сливен и Ямбол, където недоволството зрее отдавна.

Ситуацията в коалицията се усложнява още повече от номинацията на Лозан Панов за президент.

Настоящият председател на Върховния касационен съд (ВКС) беше издигнат от инициативен комитет на 2 октомври, регистриран от гражданска формация „Правосъдие за всеки“. В 37-членния ИК няма представители на ДБ, а според някои, „Правосъдие за всеки” не са обсъдили предварително идеята си с Христо Иванов, което е поставило ДБ пред свършен факт. Не е тайна, че Лозан Панов е много по-необходим на ДБ в съдебната система и като председател на ВКС, отколкото като президент, на която позиция няма да може да води борбата срещу Иван Гешев. Допълнителен и не по-малко притеснителен за Иванов и сие проблем е, че кандидатът за вицепрезидент е освен спорно лице, и неособено разпознаваемо сред тесните привърженици на коалицията.

Мария Касимова-Моасе вероятно и не отговаря на условието да се кандидатира на тази позиция, защото както сама тя нееднократно е заявявала в различни интервюта и статии, от 2015 година не живее в България. Без значение дали ще се стигне до реален отвод, съмнението е налице, което ще лепне допълнително петно върху и без това нестабилната коалиция.

Отмъщението на отхвърлените

През 2017 г. Кирил Петков е избран в Изпълнителния съвет на скоро създадената към онзи момент „Демократична България“. На сайта на ДБ и към момента все още стои новината за Петков и снимката му, както и обяснението, че е икономист. Според запознати, до 2017 г. Кирил Петков е един от най-активните членове на Изпълнителния съвет на „Да, България”, опитващ се да наложи идеите си. Това обаче не се харесва на Христо Иванов и Антоанета Цонева, които виждат заплаха в младия, образован и харизматичен, поне в сравнение с тях, Петков. Стига се до конфликт, след който Кирил Петков решава да напусне ДБ. Последват го баща му, както и други симпатизиращи им.

Още през септември Петков беше категоричен, че на изборите в никакъв случай не трябва да се явят в обща листа с ДБ: „Има хора и вдясно, и вляво. Ние явно ставаме новият център. Трябва да дадем пълна демокрация на избирателите да гласуват по цялата палитра - от най-ляво до най-дясно.”

Според социолози, „Продължаваме промяната” ще вземат между 10% и 15% на предстоящите парламентарни избори, като освен разочаровани избиратели на ИТН, голяма част от гласовете им ще дойдат именно от ДБ. Тези прогнози поставят коалицията на Христо Иванов зад ПП, което допълнително утежнява обстановката в и без това нестабилната ДБ. Някои анализатори припомнят, че ситуацията с ПП в определена степен напомня и появата на НДСВ преди години. Други, макар тези прогнози да са нереалистични към този момент, напомнят и още нещо – прогнозите тогава даваха около 10% на партията на Симеон Сакскобургготски, а реалният вот беше за него беше над 40%.

ПП удря и по политическите цели на ДБ, като в действителност си „присвоява” част от програмата им. Петков и Василев веднага посочиха като проблеми магистралите и Българска банка за развитие, които са фокус и на ДБ от самото им създаване. От друга страна, ПП почти не говори за корупция и съдебна реформа, което вероятно се дължи на факта, че са свидетели на неуспеха на ДБ по тази линия и не искат да се превърнат в поредната навита на пружина на тази тема партия, която в действителност не постигна нищо.
Вчера дойде и друг неочакван за ДБ удар. Ицо Хазарта обяви чрез Фейсбук профила си, че ще се занимава с политика, като се кандидатира за народен представител през листите на ПП и ще бъде водач на листите на ПП в 25 МИР- София. Надали е случаен и изборът на този МИР – там по традиция се води "лидерска битка", а срещу Хазарта, от страна на ДБ, ще застане Христо Иванов. Пред два дни се появи и информация, че Ицо Хазарта е бил изгонен от ДБ. "Клането в ДБ придобива страшни размери“, написа режисьорът и един от основателите на ДБ Виктор Димчев. Той разкри и, че и други граждани, освен Ицо Хазарта, са изгонени от листите. 

Не по-малко скандални са слуховете, които се прокрадват последните дни, а именно, че в дъното на всичко случващо се в момента стои бившият лидер на ДСБ Радан Кънев, като за момента уговорката е Методи Лалов да излезе с името и лицето си. Целта е Лалов да опипа почвата, а след все по-очертаващия се провал на парламентарните и президентски избори, да бъдат поискани оставките на цялото ръководство на ДБ, като на местата на Христо Иванов и Атанас Атанасов седнат Методи Лалов и Радан Кънев. Именно Кънев легитимира Христо Иванов като политик, даде му подкрепата си, а когато дойде моментът да се съберат през 2017г, Иванов му заби нож в гърба, което доведе до невлизане в парламента и на двете партии.

    Автор: Виктория Георгиева

    Източник: ТРУД

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.