Преди месец ЦРУ е предупредило правителството на Германия за възможни атаки по газопроводите.

 Преди месец ЦРУ е предупредило правителството на Германия за възможни атаки по газопроводите.
28-09-2022г.
0
Георги Кадиев
Тръбите на Северен поток 1 и 2 не пренасят газ за Европа в момента, но са пълни заради запазване на налягането.
Според Шпигел, още преди месец ЦРУ е предупредило правителството на Германия за възможни атаки по газопроводите.
В интервю от 7 февруари 2022, 17 дни преди началото на войната, Байдън казва "Ако Русия нахлуе, т.е. танкове или войска отново преминат границата на Украйна, тогава вече няма да има Северен поток 2. Ние ще сложим край на това. Обещавам ви, ще успеем да го направим." (If Russia invades, that means tanks or troops crossing the border of Ukraine again, then there will be no longer a Nord Stream 2. We will bring an end to it. I promise you, we will be able do that.) Вижте видеото в YouTube.
Кой е осъществил атаката не е ясно, но предвид големия брой руски кораби и подводници в района, по-скоро е плод на Русия. Като че ли никой друг няма капацитета и интереса да покаже на Германия и Полша колко са уязвими.
Вчера бе открит официално Балтийския газопровод, който ще пренася газ от Норвегия през Дания и Германия до Полша. Капацитетът е 10 млрд.куб.м. на година, което е под 20% от капацитета на Северен поток-1 (55 млрд.куб.м.), но все пак.
Все още не сме в най-лошия сценарий за газа. Цените паднаха, а германските газови хранилища са пълни на 91%. Германските зелени преглътнаха вчера и официалното удължаване на две от останалите им ядрени електроцентрали до пролетта. Ако зимата не е прекалено сурова, Европа може и да се размине без режим на газ и ток.
Но след експлозиите на Северен поток, голямото безпокойство е, че Европа има уязвима енергийна инфраструктура, не просто доставки.
Всичко стана ужасно сложно.
 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.