Празнуват нашенците, които си мислим, че уважаваме повече, наричайки ги роми.

Празнуват нашенците, които си мислим, че уважаваме повече, наричайки ги роми.
14-01-2022г.
99
Гост-автор
Днес е Куцият (Банго) Васил. Празнуват нашенците, които си мислим, че уважаваме повече, наричайки ги роми. Всъщност думата „цигани“ изобщо не е обидна. Така са ги нарекли древните гърци. Циганин означава недосегаем.
Винаги сме разбирали превратно смисъла на това име, така и самите хора с тази гореща кръв. Все се опитваме да ги научим на нашите порядки, често с основание. Но би било хубаво да се учим и от тях на таланти, които не притежаваме. Например дарбата да се радваме истински на това, което ни поднесе живота.
Преди много години, в средата на 90те, съдбата ме събра за кратко с един от най-великите съвременни български цигани - самоукият виртуоз, цигуларят Венци Такев. Срещнах го във Виена, където делихме една сцена в българския културен дом Витгенщайн, пред родната емиграция. После делихме и една софра. Или по-скоро той ни покани на неговата. Насред целия артистичен аристократизъм бат Венци опъна един вестник и подреди отгоре му суджук, лютеница и ракия, все собствено производство. Няма да ви обяснявам колко беше вкусно.
На другия ден трябваше да напуснем снежната, красиво светеща коледна Виена и да се върнем в сиво-ледената „виденова зима“ в София, където имаше режим на тока. Чакахме автобуса на виенската автогара, леко тъжни и все по-мрачни. Венци риеше от скука в снега под петите си, когато забеляза нещо черно. Наведе се, вдигна го и се нахили. „Я виж, часовник!“ каза. „Мноо е грозен, ма ми е късметче, шси го запазя“. Хвърлих и аз поглед към часовника. Черен, с метална каишка, напълно здрав и работещ… „Виж бе, виж, казва се като тебе – Радо!“ допълни през смях Венци.
Да, съдбата беше решила да подари на бат Венци часовник от престижна, скъпа швейцарска марка. Защото съдбата обича тези, които обичат нея. Именно това ми се иска да умеем и ние, не-циганите.
А Венци си отиде от този свят преди два месеца. Днешното ми "наздраве" ще е за него.
Може да бъде изображение с 1 човек и свирене на музикален инструмент
 
   Автор: Радослав Бимбалов, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.