Позор и поклон

Позор и поклон
04-11-2020г.
42
Гост-автор
Общинският съветник от Пловдив Кирил Търев, заедно със зам. кмет и други висши чиновници от управата на града, е празнувал рожден ден до малките часове. Не е санкциониран. Ресторантът ще плати глоба. А полицията не е упражнила правомощията си, въпреки че екип се е явил на сигнал, но си е тръгнал без да състави акт.
 
Защо?
 
Министърът на здравеопазването иска оставката на директора на столичната 4та градска болница заради починалия 33-годишен пациент, който не е приет. (уточнявам след поправка от Борис Митов, че поводът за директора на 4та градска е скандал със забавеното приемане на 70-годишен пациент). Кметът на София го брани. Не било време за оставки, всеки лекар бил важен. Той, директорът, се е покрил и оставя Фандъкова да говори вместо него.
 
Като не е време за оставки, може да отиде доброволец на първа линия. Но, не.
 
Сега слушам за страха на лекарите от заболяването. И за примера на директора на пловдивска болница, който влязъл в ковид отделението, за да насърчи колегите си. От една страна ми е необяснимо как и защо лекарите се страхуват. От друга, давам си сметка, че са човешки същества, които имат своите качества, недостатъци и капацитет. Във всички професии е така и в криза ясно проличава кой за какво е готов. По време на криза всички действаме с това, което имаме. Не е време да развитие.
 
И тук е мястото да отбележа възхитата си от единствения инфекционест в общинската болница в гр. Дупница. Д-р Мария Богоева. На 81-години. Грижи се за 22 - ма пациенти и не й хрумва да си тръгне.
 
Помага й д-р Гюзелева, на 70 г. Пулмолог и педиатър. Те са изчезваща вид. И показват диагнозата за сбърканите приоритети в здравната ни система. Именно инфекционисти, пулмолози и педиатри липсват и то от години. Днес си патим от грешната подредба на системата. Пренареждане е невъзможно по заповед. А и никой не се наема, дори и сега, да постави проблемите на масата, за да се тръгне към решение.
 
Прави се пореден опит за наливане на пари. С подхвърлени няколко стотин лева като повишение на заплатите в системата няма да се създадат специалисти и няма да се подреди батакът. Сега парите са като подкуп, а не като помощ.
 
Автор: Миролюба Бенатова
 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.