Повече натовски войски и Зелена сделка, или как ДБ се превръща в тумор

Повече натовски войски и Зелена сделка, или как ДБ се превръща в тумор
23-12-2021г.
65
Гост-автор
Една политическа формация е напът да се превърне в обществен тумор. На последните избори тя едва взе 6.3%, орезили се и кандидатът ѝ за президент. Видно от последните изяви, тя не осъзнава какво ѝ се случва. Не е разбрала защо българите ѝ обръщат гръб. Отговорът е прост – едно искат те, а тя прави обратното. Става дума за "Демократична България" (ДБ).
Повече натовски войски и Зелена сделка, или как ДБ се превръща в тумор

Снимка: бТВ, архив

В последните дни разбрахме, че:

√ ДБ иска повече натовски войски у нас. Не срещу друг, а срещу Русия. Тя настоява България да е военен плац при новата криза с Украйна. Плацът дори само за тропане на място  да е – да го има. Вместо дипломатически, тя иска военни маневри. От американци, турци, всякакви... Иначе нямаше да се обяви против изказването на министъра на отбраната Стефан Янев и да го вика за изслушване в парламента. Поводът бе, че Янев се застъпи за всичко обратно на ДБ.

√ ДБ иска кадри на ДС да не влизат във властта. Лустрация единствено по критерия ДС. Може да си крал, корумпиран, некадърен, доносник... Но ако не си от ДС, няма проблем за ДБ. Няма, и ако долагаш мръснишки на ЦРУ. Проблем е, ако долагаш мръснишки на ДС.

Ако си бил гном и подслушваш – не е беда.

Беда е, ако не си гном подслушвач, но пък си бил от ДС. Точно такава примитивно-просташка ценнонстна система изповядва ДБ. Тя не гледа хората дали са почтени, кадърни, интелигентни, а единствено за кой господар работят. Щом не е на ДБ господарят - долу!

√ ДБ винаги са били против раздуването на щата. Нали са десни – искат свиване на държавата. ДБ обаче няма против цяло ново министерство да се създаде заради нея. То повлича щат, пари, автомобили, зам.-министри, политически кабинет, секретарки... Щом е за тях – може. Няма ги Георги Ганев и Мартин Димитров да дерат гърла за новите хрантутници.

 

 

И досега си имаше ресорна агенция по електронното управление - Божидар Божанов най-спокойно можеше да реализира идеите си чрез нея.

Но щом е за ДБ, "реформата" тръгва наобратно – повече постове и чиновници.

√ ДБ подкрепи мораториума за тока. Но го направи с неохота. Постоянно говори как бързо трябва да се свали.  Десни са – не щат тоталитарни похвати. Така става ясно, че за ДБ няма проблем токът да скача. И наистина би трябвало да няма за нея – тя е апологет на свободния пазар, а цената си скача най-свободно... Значи всичко е наред. Дори компенсации не бива да има, защото те са държавна помощ  – това отново е част от сбърканата идеология на ДБ.

√ Вицепремиер и министър на ДБ обикаля страната и разправя колко прекрасно е десетки хиляди семейства да останат без работа. Ще се преквалифицират, научат, ако трябва ниви ще копаят. Ето, той самият жертвоготовно се преквалифицира – от “граждански активист“ в министър – за ползу роду.

Похабените животи на хората от тецовете не са важни. Важното е да я има зелената сделка.

Защо тя е по-важна от хората, на въпросния министър – Сандов, едва ли му хрумва да разсъждава.

Няма нужда да анализираме други точки от умнокрасивия ценностен лайфстайл – гейове, "МОЧА", депутати в метро... – колко мно-о-го важни са те! Спряхме се единствено на позициите им по много остри актуални проблеми. Какво мисли ДБ по тях е ясно. Както и че огромната част от обществото счита напълно обратното. Дори ДБ да е права за някои неща, тази разлика спрямо мнозинството я превръща в излишна.

 

 

Само допреди няколко години нещата бяха различни. Макар отново малцинство, ДБ и привържениците им бяха двигател на промени – т.нар. “активни българи“. В ценностен план те бяха катализатор за това какво е хубаво и лошо.

Масите се ориентираха по тях. И бяха група за натиск.

Само едно изявление на Лозан Панов например бе повод да се задвижи цялата медийно-протестна машина – и да се постигне съответното въздействие. Това бе смисълът им – издействат нещо, променят. Днес обаче Панов струва точно 3.6%. ДБ и хората ѝ пък представляват единствено себе си. Причините за новото положение са много, но чисто практичната е, че Кирил Петков отне умнокрасивата роля. Произлязъл от ДБ, той прави неща, които ДБ не си и помисля. И се оказа, че той е човекът на активните българи.

Сега Петков задава лайфстайла – масите се равняват по него.

Така ДБ загуби смисъла си, вече предизвиква досада. Включително в американското посолство и свързания с него медиен кръг, които винаги са редели парчетата в умнокрасивия пъзел.

Много скоро чарът на Петков ще помръкне. Но ДБ няма да върне старата си роля. Няма да стане с Атанас Атанасов, Христо Иванов, Мартин Димитров, Георги Ганев, Тома Белев. Годността им на "граждански активисти" и “двигател на промени“ изтече.

Затова, ако умнокрасивата коалиция продължи със същите глупости, интригата занапред ще е ще изрежат ли българите съвсем тумора. Няма да е нито трудно, нито чудно – въпрос на едни 2% надолу в класирането.

    Автор: Искрен Вълечев

    Източник: "ГЛАСОВЕ"

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.