"Попа", не е просто малка статуя на поп в центъра на София, а една от истински легендарни личности в историята на българите ите

19-01-2023г.
0
Кристиян Шкварек

17 юли 1393 г...
...през Търновград крачи фигура, облечена в черно, съпровождана от войници. 
Османците са превзели града със щурм. Столицата на средновековна България е паднала, а аскер води в окови към заточение нейния защитник - Евтѝмий, патриарх Търновски. Човекът, поел защитата на града в отсъствието на какъвто и да било цар, боляр или главатар, който да изпълни тази роля. Човекът, останал до последно с хората в обсадения 3 месеца град, и преговарял лично със завоевателя те да бъдат пощадени. 
Киевският митрополит Григорий Цамблак трогателно е описал раздялата на пастиря с паството му. "Той излизаше заедно с народа като втор Йеремия, при което самите камъни на града плачеха със сълзи! Някой се провикнал: "На кого ни оставяш, добрий пастирю?" А той - и сам просълзен - отговорил: "На Светата Троица ви оставям - и сега, и навеки!" 
Това послание: "На Светата Троица ви оставям..." отеква в българската народна памет по време на робството като завет не просто към търновчани в онзи момент, а към целия български народ, в началото на неговото 5 вековно съществуване под сянката на полумесеца. Заветът да се запазят преди всичко като християни - със Светата Троица, което в крайна сметка се оказва и ключът към това да се запазят като народ. 
Защо пиша всичко това? 
Защото този човек, Св. Патриарх Евтимий, би следвало да е една от водещите, истински фундаментални личности в българската народна памет. Вместо това, от години за повечето хора, и особено за младите, той е сведен до нарицателно на място за срещи, спирка на трамвая и, от скоро, станция за тротинетки: 
"На попа!". 
"Попа", не е просто някаква малка статуя на поп в центъра на София, а една от истински легендарните, в чистия смисъл на думата, личности в историята на българите. От онези личности, за които по-развитите народи правят филми, пишат книги и превръщат в запазена марка на историята си пред света. Хора, чиято искрена и безкористна саможертва заслужава повече памет от това да са спирка на градския транспорт. 
Тъкмо с това послание всяка година Софийска митрополия организира скромно литийно шествие, на 20 януари, празникът на св. Евтимий, патриарх Търновски. То ще се проведе и този петък, след архиерейска света литургия в столичния храм „Св. Седмочисленици“.
След това от 11 ч. ще се състои традиционното шествие oт храма до паметника на св. патриарх Евтимий в началото на едноименния столичен булевард. Църковното настоятелство на храм „Св. Седмочисленици“ призовава жителите на София да се включат в честването на патриарха-светец. 
Бих желал да използвам трибуната, с която разполагам тук, за да научат повече хора за това шествие и кауза. Моля, ако сте в София утре, заповядайте! Нека го превърнем в едно от значимите, ежегодни събития за онази част от обществото, в която иначе често се вайкаме колко копнеем за консервативен и християнски дневен ред. 
Ето, има го. Просто трябва с действията си да изберем, да бъдем част от него.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.