Положението е критично. България е №1 по неравенство. Никъде другаде в Европа разликата между бедни и богати не е такава

Положението е критично. България е №1 по неравенство. Никъде другаде в Европа разликата между бедни и богати не е такава
15-12-2020г.
6
Гост-автор

България е първа в Европа по социално неравенство. В никоя друга страна разликата между бедни и богати не е толкова голяма. На практика в страната липсва средна класа, което е типично за авторитарни диктаторски държави с оформена партийна номенклатура около едноличен лидер, усвояваща пирамидално националните ресурси.

Подобно неравномерно разпределение в доходите вещае единствено ескалация на напрежението сред населението.

Финансистът Бисер Манолов разкри, че социалното неравенство в България е ударило нов връх.

"Между другото Gini коефициента за България през 2020 удари нов връх от 40,8 % (показва неравномерното разпределение на богатството ). Този коефициент не се коригира с увеличаване на минималната работна заплата, а с добър бизнес климат за малките и средни предприятия“, написа той.

Тенденцията се забелязва от 2016 година насам.

И през миналата 2019-та година страната ни регистрира поредния си връх в разделението между бедни и богати в обществото. България води негативната класация в ЕС по този показател, като отново сме на първо място и по процент от населението, който живее в тежки материални лишения, пише Барикада.орг.

Това е най-високото ниво, поне от времената на Втората световна война насам, до което страната ни достига в международният индекс, който се използва като статистическа характеристика на разпределенията на благата в едно общество и измерва разликата между благосъстоянието на бедните и богатите в него.

Източник:Onovini

Banner

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.