Положението е "Кой ми сложи ритони в гащите..."

Положението е
29-09-2021г.
58
Гост-автор
Министерството на икономиката потвърждава, че в Дубай са задържани лица, пренасяща реплика на Панагюрското златно съкровище за Експо 2021. Не били виновни от министерството, най ми била виновна била фирмата, която трябвало да оформи златото пред митническите власти, а не го направила.
По последни данни от източници на BIRD.BG в ОАЕ са задържани не една, а две реплики на съкровища: Панагюрското и Варненското или общо 12 кг златни предмети.
Фирмата изпълнител на обществената поръчка за българското участие в Експо 2021 е ДЗЗД "БЪЛГАРИЯ ЕКСПО 2020". Обединението включва фирмите Проджект Мениджмънт Адвайзори; АРКА-Л.Т.Д., Д.о.Ф., Сиела Норма и Инфинити Травел. Финансирането е от Министерството на икономиката.
Лицата, които са пренасяли златото по наша информация са:
- живеещият в Дубай бизнесмен Светльо Йоанис. Неговата местна фирма е подизпълнител на обединението ДЗЗД "БЪЛГАРИЯ ЕКСПО 2020";
- дама на име Галя;
- две служителки на НИМ.
Към този момент златото е арестувано от митниците на ОАЕ, които ще искат най-малкото да се плати мито. При цените на златото в момента и при 5% мито това прави около 90000 лв.
Междувременно от Министерството на културата и НИМ отричат да има проблем и твърдят пред медии, че разкритията за гафа със задържаното злато били изцяло фалшива новина.
Колаж: Валдес Радев
   Източник: bird.bg, фейсбук

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.