Политологът Слави Василев: Борисов е политическо животно. Бъдещето принадлежи на „Има такъв народ“

Политологът Слави Василев: Борисов е политическо животно. Бъдещето принадлежи на „Има такъв народ“
29-04-2021г.
73
Гост-автор
Ходът на Слави Трифонов да откаже мандата, без въобще да се колебае, е тактически правилен и това ще му донесе дивиденти. Причината за намаляващата разлика между ГЕРБ и „Има такъв народ“ се крие именно в поведението на партията на Слави Трифонов.
 

Това каза пред actualno.com политологът Слави Василев. Той коментира и политическите послания на премиера в оставка Бойко Борисов, както и начинът на тяхното поднасяне.

„Борисов е политическо животно. Човек може да има всякакво мнение за него. Той може по гащи да ви се появи с министрите, но няма проблем с това, защото фигурата му е толкова доминантна в българската политика, че можем да очакваме всичко от него. Никога не бива да се съмняваме в неговата способност за възкръсне или поне със сигурност да се върне на сцената. Колкото по-странни изглеждат неговите ходове, колкото и абсурдни да изглеждат в очите на някои хора, Борисов си е извоювал този имидж и той работи в негова полза. Мълчанието на Слави Трифонов и неговата партия или оскъдните им послания, не са в състояние да контрират Борисов толкова, колкото е необходимо, за да отстъпи първото място. Борисов още е много силен и „Има такъв народ“ много внимателно трябва да помислят как ще играят срещу него, защото той не е за подценяване. От президента пък може да се появи голямата изненада“, смята той.

 

Според политолога БСП едва ли ще успее да състави правителство, но решението на Радев да предостави мандата именно на тях е правилно, защото все пак те са партията, която го е издигнала. Василев обаче изрази мнение, че подкрепата за втория му мандат от социалистите е дошла твърде късно и това е повлияло негативно на изборния им резултат.

„Защото образът на президента консолидира опозицията. В очите на обществото той е достойният противник на модела Борисов. Именно тази грешка на БСП й отне второто място. Все пак мога да предположа, че г-жа Нинова ще предложи кабинет. Шансовете такъв кабинет да бъде подкрепен ми се струват малки, но можем да очакваме изненада. Да не забравяме, че в българския парламентаризъм се е случвало на третото раздаване да се формира кабинет“, припомни той.

Според него хората са отвратени от нашата политическа система. „Писнало им е да гледат как властта в България се формира на базата на някакви договорки. Обикновено Борисов е в основата им, той е архитекта на всяка една власт. Затова ходът на Слави Трифонов е правилен, когато отказва да участва в такива договорки. „Народняшкият“ стил на Борисов му носи дивиденти, защото той постига убеждението, че работи. Посланията на „Има такъв народ“ обаче също са успешни, макар и те да говорят малко, но когато имат какво да кажат. Предстои сериозна битка, но ако трябва да заложа на една от двете формации, това ще бъде „Има такъв народ“, добави политологът.

  Източник: frognews

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.