Политологът от украински произход Сергей Петров: Западът проспа 8 г., пропагандата е и от двете страни

Политологът от украински произход Сергей Петров: Западът проспа 8 г., пропагандата е и от двете страни
24-02-2022г.
54
Гост-автор

Гледната точка на Сергей Петров за конфликта, корена му и войната днес в интервю за Dir.bg.

- Чухте българската позиция, която осъди военната атака на Русия и декларира ангажимента на държавата да евакуираме 4000 сънародници, пожелали това.

- Това ми звучи като позиция на страна, която няма близо половин милион души, които етнически се определят като българи. Страна, която има такъв огромен брой хора, които се определят като българи, ми е струва, че би трябвало да бъде доста по-активна и самоинициативна по отношение на безопасността на своите сънародници.

- Какво още трябва да направи за тях България?

- Според мен трябва незабавно да се въведат мерки за облекчаване на режима за пристигането на хора, които макар и с чуждо гражданство, са с българско самосъзнание, да участва активно като страна и тя да предлага възможностите. Както много страни, които нямат собствени малцинства в Украйна, правят вече от две седмици насам.

- Тоест, не да чака сънародниците ни там да потърсят помощ, а тя да действа?

- Абсолютно, защото говорим за близо половин милион - според някои са 300 000, според други 500 000, но за огромен брой хора, които са с българско самосъзнание.

- Все пак, въпреки всичките предупреждения на Путин и САЩ, очаквахте ли руския удар по украински цели?

- До известна степен въздушните удари, и не само въздушни, са изненадващи, защото аз лично не очаквам и не очаквах пълномащабна война в класическия смисъл на думата, защото Украйна от 2014 до сега инвестира немалко средства, има рекордни бюджети за отбрана, модернизация на самата армия. И един пълномащабен конфликт би довел до големи загуби и за двете страни. Това, което виждаме в момента, е така нареченото обезоръжаване на Украйна. Към момента има информация и от Украйна, и от Русия за удари изцяло по военни съоръжения и военни бази.

- Във войната на двете или на повече от две пропаганди ние как да се ориентираме, обикновените хора, за това коя информация е достоверна?

- Изключително трудно. Получаването на достоверна информация в такъв момент е на границата на невъзможното. Давам пример - Русия казва, че никаква съпротива не е оказана от украинска страна, а в Украйна излизат съобщения за свалени от тях 7 руски летателни средства. В случая намирането на информация дори от официалните обръщения на военните министерства е повече от красноречиво. Единственото, което със сигурност знаем, е, че към момента това, което се случва в Украйна, е свързано изцяло с обезоръжаването на Украйна от гледна точка на подтискане на възможността за бърз военен отговор.

- В Украйна беше доставена сериозна военна техническа помощ от НАТО, все пак.

- Абсолютно, в Украйна има военна техника, която е помощ от други страни. И пак припомням - Украйна и самостоятелно подновява и увеличава капацитета си от 2014 г. насам, което отваря въпроса за погледа към бъдещето - всъщност, дали в момента това, което се случва, ще прерасне в даден етап, когато руската страна си осигури комфорта да ограничи възможността на Украйна за използване на тази техника и нейното унищожаване, дали това е подготовка вече за така наречената широкомащабна война. 

- Как са вашите близки, свързахте ли се с тях?

- Да, свързахме се. Те дори разбраха от нас за случващото се в Украйна. Те се намират в Хмельницки, което е в западната част на Украйна. Те са далеч, но въпреки това в Хмельницка област има летище в Староконстантинов, което е военно и според информационния поток там също има нанесен удар. В Украйна, естествено, започва масова паника. Това значи опашки по банките, запасяване с продукти, опити за бързо напускане на страната.

- Украинците очакваха ли да бъдат нападнати от Путин?

- Вижте, те са в състояние на война от 2014 г. и в тяхното съзнание тази война не е срещу една шепа сепаратисти, а е срещу Русия, защото те ясно осъзнаваха, че два града не могат да удържат толкова години на тези боеве, ако не беше подкрепата от Изток. И затова голяма част от тях приеха признаването на Донецка и Луганска републики като формален акт, който просто официализира това, което, така или иначе се случваше досега.

- Кой е виновен за това, че 8 години не можаха да се изпълнят Минските споразумения?

- Минските споразумения бяха подписани в момент, в който Украйна трябваше да взима бързи решения. Те са изключително неизгодни за самата Украйна, защото те включваха спиране на огъня и след това трябваше да се започне процес, свързан с промени в конституцията на Украйна, което да даде до известна степен автономия на тези две области. Но за да се случи това, някоя политическа сила трябваше да изготви тези законопроекти и да ги приеме, което щеше да бъде прието доста зле от вече чувствителното украинско общество, що се касае до териториалната цялост, особено след събитията в Крим.

- Но е трябвало да мислят преди да подпишат документите, след като казвате, че е било много неизгодно за украинската страна.

- Да, но тогава състоянието тогава беше доста различно. И е факт, че Минските споразумения бяха доста неизгодни за украинската страна. И е факт, че никой там не искаше да се нагърби с това. Дори се появи информация, че Зеленски всъщност го устройва вариантът с признаването на Донецка и Луганска републики, защото това автоматично отменя Минските споразумения. Но, според мен, той недооцени риска, че след това може да има други последствия.

- Искате да кажете, че е предпочел военен конфликт пред вътрешнополитическа жертва да даде права на тези хора в двете области, които очевидно се мразят взаимно с украинците?

- Така е, но те са изключително чувствитени на темата териториална цялост и със сигурност, ако някой от властимащите в Украйна беше предприел стъпки за отдаване на статут на автономия на Донецк и Луганск, той щеше да приключи с властта.

- Да обобщим - вътрешнополитически интереси в Украйна са довели до изостряне на отношенията, защото никоя партия не е искала да понесе щетите от това за себе си?

- Абсолютно е така, но и населението не желаеше това да се случи, защото искаха и тези, които са на власт, и самите украинци, да се потърси начин, по който тези области да не бъдат със специален автономен статут, защото всички си даваха сметка, че това ще доведе до тяхното откъсване. И може би имаха надежда, че тези земи отново ще бъдат пълноценно в територията на Украйна.

- Излиза, че всичко днес тръгна от Майдана в Киев. А кой го направи? Руснаци, американци, ултрасите в Украйна?

- Майдана е само ескалацията, върхът на айсберга на процес, който се случва от много години. Преди това я имаше и Оранжевата революция. Украинското общество е силно разделено, както и повечето в Източна Европа, но тук е по-специфично. Украинците са разделени - едните с поглед на Запад, другите с поглед на Изток. Да твърдим, че е нямало опити за влияние от страна на Запада и на Изтока във вътрешните дела на Украйна би било много наивно.

- Украйна не е ли и жертва на двете страни - на интересите на НАТО и на Русия?

- Украйна е жертва в сблъсъка между интересите на Изтока и Запада. Украйна е жертва, която още през 2014 г. беше прелъстена и изоставена, ако така мога да се изразя, от западните си нови приятели. Защото се получи така, че Германия, която вербално оказваше невероятна подкрепа за Украйна, в същия момент, обръщайки се на другата страна, говореше за "Северен поток-2", който да заобикаля Украйна.

- Какво прогнозирате, накъде ще се развият събитията? Ще се излезе ли извън границите на сблъсъка между Русия и Украйна? И в този смисъл има ли заплаха за нашата страна?

- Аз не съм сигурен, че България осъзнава колко близо се случва това до нея и колко стратегически важно е и с оглед на геополитическата ориентация, която страната ни е избрала и заела. Мисля, че тук се подценява изключително много случващото се в Украйна и все пак засега смятам, че пряка заплаха върху България няма, но още веднъж ще си проличи лидерската криза в Западния свят, която наблюдаваме, визирайки и САЩ, НАТО и ЕС.

- Все пак НАТО ни изпраща на помощ F-35, за да се чувстваме защитени.

- Не мисля, че това е особена сериозна помощ. Малко ми напомня на дарените каски от Германия за Украйна. Толкова ми е полезна тази помощ. Украйна в НАТО е големият въпрос и голямата причина за ескалацията на тези земи в момента, защото това поставя възможност за изключително близко позициониране на военна техника, която би оставила Русия без време за реагиране при евентуален военен конфликт.

- Какви са настроенията сред обикновените хора - руснаци и украинци, към политиката на държавните ръководства?

- След толкова години водене на пропагандна кампания от страна на медии, правителства, изостряне на отношенията, със сигурност отношенията между руснаци и украинци не могат да бъдат сравнени с тези, които бяха преди десетина години. В момента са доста обострени и мнението на повечето хора и в Русия, и в Украйна е доста крайно и радикално. И съвпада с мнението на държавните им ръководители.

- Има ли риск за украинците, които живеят в Русия, и руснаците, които живеят в Украйна, извън ДНР и ЛНР?

- Руснаците и украинците, които живеят в Украйна и съответно, в Русия, са колкото е населението на Донецка и Луганска област. Риск за тях няма пряк, макар че от известно време и двете страни се опитват по всякакъв начин, меко казано, да им стъжнят живота с въвеждането на редица ограничения, примерно за получаване на задгранични средства.

- Санкциите на Запада не спряха Путин?

- Санкциите не смятам, че някога са били ефективен инструмент, защото - първо, европейските санкции се връщат обратно в Европа като бумеранг по простата причина, че докато вербално борим Русия, на практика се превърнахме в зависими енергийно все повече и повече от Русия.

- Как ще приключи всичко, как ще подредите събитията, които следват?

- Всичко зависи от това какво ще се случи след така нареченото подтискане на военната сила на Украйна, както се изразяват в руските медии. Големият въпрос, който стои, на който аз не бих могъл да дам отговор, е дали това е подготовка вече за класическа широкомащабна война, или ще се ограничи с Донецка и Луганска област.

- Нито Западът ще отстъпи, нито Путин, къде е светлината в тунела?

- Аз не виждам Западът какво може да направи, след като 8 години буквално проспа треещия конфликт в Украйна, защото много хора останаха с впечатлението, че в Донецк и Луганск сега ескалира ситуацията, а там всъщност се води война от 2014 г., без да е спирала, със стотици жертви всяка година.

- Защо смятате, че Западът е проспал конфликта, той винаги е поддържал Украйна?

- Обществата не обръщаха внимание на случващото се в Украйна и игнорираха този проблем. Блинкен от половин година обикаля като на турне и обяснява как всеки момент Русия ще нападне Украйна, а последните 7-8 години никой не обръщаше внимание и цялата общественост започна да насочва погледа към Украйна съвсем скоро. А през цялото това време Украйна беше оставена да се справя с тежкия конфликт, като в мащабите, в които трябваше да се справя, тази подкрепа, афиширана от Запада, е крайно недостатъчна.

- В първото си обръщение Путин говореше за издевателства върху жени, деца и старци през тези 8 години - това руска пропаганда ли е, или е вярно?

- Винаги по време на война от двете страни има сходни обвинения. Същото важи и за Украйна, която разкрива за издевателства, за ужасно отношение към пленени. Разбира се, че и от двете страни го има този пропаганден елемент.

- Но има жертви и от двете страни?

- Има и жертви. В крайна сметка - това е война.

   Източник: dir.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.