Политологът Иван Начев: Има не криза, а крах на институциите

Политологът Иван Начев: Има не криза, а крах на институциите
04-09-2020г.
5
Лентата

Според Начев случващото се около набирането на парламентарна подкрепа за проекта на ГЕРБ за нова Конституция е индикатор какво би се случило, ако в следващ парламент има 120 депутати:

„Много лесно ще могат да се купуват, продават гласовете не само за обикновено законодателство. В проекта за Конституция се предвижда много лесно, с едва ли не 90 души да променят следващата Конституция. Това е не само подигравка със съвременните демократични принципи, ако продължим да коментираме някои от предложенията на ВМРО, а и със съвременния правов ред.“

Ако правителството продължи да упорства да не подава оставка, е възможно първо да изхарчи всички резерви на държавния бюджет и да постави всяко следващо правителство – независимо дали служебно или редовно избрано, в изключително тежка ситуация, смята Иван Начев.

Политологът изтъкна, че не е ясно какво се случва с неусвоените средства по сегашните оперативни програми, за които бе поискано Европейската комисия да разреши да бъдат пренасочени за борба с коронавируса. „Аз лично не съм видял никакъв отчет тези средства къде са отишли и на кого са били дадени, но само за миналата година бяха милиард и половина“, уточни Начев.

„България не е нито Полша, нито Унгария. Тук има чудовищни, както стана ясно, злоупотреби с европейското финансиране. Българската икономика е на последно място в Европейския съюз. 14 години сме вече в Европейския съюз и положението не става по-добро тук – става въпрос за качеството на живот и за качеството на политическата система и на правовата държава“, коментира още Начев по повод призивите на западни медии България да бъде санкционирана подобно на Полша и Унгария.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл на БНР.

Източник: Glasove.com

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

 

 

© 2022 Lentata.com | Всички права запазени.