Политолог: Това беше ”парламент на лакеите”. Имаше сервилна учтивост спрямо премиера

Политолог: Това беше ”парламент на лакеите”. Имаше сервилна учтивост спрямо премиера
02-04-2021г.
14
Гост-автор
Срамно беше това народно събрание. В него нямаше политически разговор, а пропагандно говорене от трибуната. Бих го нарекъл ”парламентът на лакеите”. Имаше една сервилна учтивост спрямо министър-председателя. Нови формации ще има в парламента и се надявам да го направят по-плуралистичен. Ако трите формации бяха успели да си говорят, да излязат от паралелните си вселени и гледаха отвъд дребните сметки, щеше да има обединена опозиция.
 
Това заяви в ефира на bTV политологът Димитър Аврамов. Заедно с него бе и доц. Стойчо Стойчев. Двамата направиха равносметка на управлението през последните четири години, както и анализ на приключващата днес предизборна кампания.

"Ниската избирателна активност би означавала Господ да сътворява света и никой да не отиде. Дори да е лошо времето, стегнете се и отидете до урните", призова още Аврамов.

Стойчев също е на мнение, че избирателната активност е от съществено значение. Властта в демократичните държави се взима на избори, а у нас през последните години всичко се случвало под уличен натиск, обясни още политологът.

"Това развращава гражданите. Това значи "каквото и да направим, ще го коригираме на улицата". Протестите трябва да се запазят за крайни случаи на погазване на свободи и права. Затова е протестът. А не да се опитваме да коригираме политически недалновидните си решения", категоричен беше още Стойчев.

Избори в условия на пандемия ще се проведат за пръв път в историята. Заради обстановката и противоепидемичните мерки голяма част от кампанията на политиците бе дистанционна.

"Обстановката дойде дюшеш на политиците. Спестиха се много провали на основните политически централи. Негативните примери от тази кампания са много", посочи Аврамов.

"Политиците ни изпратиха да четем лекции виртуално. Всякакви формати преминаха с онлайн публика. Трудно се играе театър, когато отсрещната страна не реагира и не усещаш публиката. Лесно е - контра въпроси не могат да се задават", коментира на свой ред Стойчев.

По думите на Аврамов поитиците у нас от поне десетилетие нямат какво да кажат на гражданите. Това е и причината да няма реални разговори между кандидатите за власт и обществото.

"Политиците не са интересни на хората, приоритетите са други. Това е културна криза", посочи още Аврамов.

Според Стойчев именно разминаванията и паралелните светове, в които битуват основните партии, е причина да няма лидерски дебат.

"Те нямат какво да си кажат, защото нямат къде да се срещнат. Ако ги съберете или ще е страшна скука, или тотален дисонанс. Няма пресечна точка", коментира още политологът.

"Ще видим прогнозите до каква степен ще се изпълнят, но нняма да има вълна, която да измете статуквото, както се говореше. Помните лятото какви гръмки слова имаше", допълни още доц. Стойчев.

"Интересно е този опозиционен вот дали ще бъде корупционно пренесен в следващо правителство. 2005 г. е политическият вододел във влошаването на стандартите у нас. Ако ще се прави нещо такова, изборите са излишни. Ако си опозиция днес, няма причина да влезеш в управление с хората, срещу които си говорил до вчера", посочи на свой ред Аврамов.

"Лятото беше наситено с компромати. Още има време за такива неща. Утрешният ден е Плацдарм за компромати. Сещам се за двама, от които могат да дойдат - единия е в Дубай, другия - в Белград. Съботният ден може да се използва за такъв тип кампания. Може и в неделния. Много хора са склонни и глоби да плащат, за да правят политическа кампания. Стимулите са големи. В днешно време има хора с пари, заделени за черни дни", допълни Стойчев.

   Източник: frognews

© 2023 Lentata.com | Всички права запазени.